Kombinatoryka, zadanie z kodami PIN
simon5005: Kombinatoryka:
Ile jest czterocyfrowych kodów PIN o różnych cyfrach, w których występuje cyfra 2 i 6?
Kody te mogą zaczynać się od zera.
Obliczałem to w ten sposób, że najpierw wyliczyłem ilość permutacji ze zbioru {2,6, x,y},
gdzie potem za x,y można wstawić pozostałe cyfry.
Z permutacji wychodzi 4! = 24, za "x" mogę wstawić 8 cyfr a za "y" 7 cyfr, czyli podsumowując
dochodziłem do wyniku 24 * 8 * 7 = 1344
Proszę o odpowiedź czy moje rozumowanie jest poprawne.
26 paź 17:25
simon5005:
Teraz doszedłem do wniosku, że może lepszym pomysłem będzie obliczenie permutacji
zbioru {2,6,x}, ponieważ zauważyłem, że robiąc tak jak napisałem wcześniej to mając "x" i "y",
"y" jest zbędne i wystarczy obliczyć permutacje z powtórzeniami (dwa razy powtarza się "x")
i potem zamiast "x"−ów wpisuje pozostałe liczby czyli ostatecznie:
12 * 8 * 7 = 672
Mam nadzieję, że to rozwiązanie już jest bliżej prawdy. Proszę o sprawdzenie.
26 paź 17:57
Jerzy:
Dobrze.
26 paź 17:58
Jerzy:
To z 17:25
26 paź 18:00
simon5005: Dziękuję, pozdrawiam
26 paź 18:02