Zbiór wartości, funkcja wymierna
Natka: | | −2x | |
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)= |
| |
| | x2+1 | |
26 paź 19:18
janek191:
ZW = < − 1, 1 >
26 paź 20:46
Jerzy:
Pomóż
janku191 jak do tego dojść
26 paź 21:18
Natka: Super by bylo
26 paź 21:32
the foxi:
niech y będzie wartością funkcji
yx
2+y=−2x
yx
2+2x+y=0
kiedy to równanie kwadratowe względem x ma przynajmniej jedno rozwiązanie?
26 paź 21:33
Mila:
w− wartość f(x)
−2=wx
2+w
wx
2+w+2x=0
1) w=0
0*x
2+0+2x=0
x=0
2) w≠0 mamy równanie kwadratowe, które ma rozwiązanie dla Δ≥0
wx
2+2x+w=0
Δ=4−4w
2≥0
4*(1−w
2)≥0
(1−w)*(1+w)≥0⇔
w∊<−1,1>
==========
26 paź 21:34
Natka: Wtedy, kiedy Δ≥0
26 paź 21:35