liczby zespolone
Dominik: Ciąga dalszy problemów
Obliczyć
√−3−4i
25 paź 17:29
ICSP: −3 − 4i = 1 − 4i − 4 = (1 − 2i)2
√3 − 4i = { 1 − 2i , 2i − 1}
25 paź 17:31
Dominik: Z jakiego wzoru?
25 paź 17:43
ICSP: z tego którego uczą już w gimnazjum:
a2 − 2ab + b2 = (a−b)2
25 paź 17:53
Krzysiek60: Dawniej liczby zespolone byly w szkole sredniej (podstawy)
Byl taki wzor na pierwiastki kwadratowe z liczby zespolonej z= a+bi
| | a+√a2+b2 | | −a+√a2+b2 | |
u1,2 = ±√ |
| + i sgn b √ |
| .Te ulamki sa pod |
| | 2 | | 2 | |
pierwiastkiem
sgn b= +1 jesli b≥1 lub =−1 jesli b<0
Ale teraz ucza inaczej wiec poszukaj sobie postow
Mili .Ona tam pokazuje jak liczyc
25 paź 18:18
Krzysiek60: Teraz zobacz
Z tego wzoru mozesz sobie obliczyc sobie pierwiastki kwadratowe z liczby (i)
Masz a=0 i b=1 wiec sgnb=1
stad pierwiastki zliczby (i) sa rowne
| | 1 | | 1 | | √2 | |
u1=+ √ |
| +i√ |
| =+ |
| (1+i) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | √2 | |
u2= −√ |
| +i√ |
| = − |
| (1+i) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Z liczby (−i) masz a=0 i b=−1 wiec sgnb=−1 (napiszse tutaj Ci dwa od razu
| | 1 | | 1 | | √2 | |
u1,2= ±√ |
| −i√ |
| =± |
| (1−i) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
25 paź 18:36