rachunek prawdopodobieństwa
lenaa: Ze zbioru liczb naturalnych od 1 do 16 losujemy dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo
tego, że jedna z wylosowanych liczb jest mniejsza od 8, a druga – większa od 11.
25 paź 15:59
Jerzy:
|Ω| = ?
|A| = ?
25 paź 16:15
lenaa: |Ω| = 16*15
25 paź 16:34
lenaa: mniejszych od 8 jest 7
25 paź 16:35
lenaa: większych od 11 jest 5
25 paź 16:36
lenaa: i nie wiem dalej jak to połączyć
25 paź 16:36
lenaa: | | | | | |
czy to będzie | * |  ? |
| | | |
25 paź 16:41
Blee:
nieeee
masz mieć jedną mniejszą a drugą większą
czyli masz:
7*5 lub 5*7
więc masz:
| | 7*5 + 5*7 | | 2*7*5 | | 7 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | 16*15 | | 16*15 | | 24 | |
25 paź 16:41
lenaa: | | 7*5 | |
znaczy tyle będzie kombinacji więc P = |
| tak jest dobrze? |
| | 16*15 | |
25 paź 16:42
Blee:
to co napisałaś by było prawidłowe gdybyśmy mówili o mocy zbioru A, przy czym wtedy |Ω| =
A inaczej zbudowana została przez Ciebie Ω
25 paź 16:42
Blee:
więc albo kolejność uwzględniasz (i w Ω i w A) albo tego nie czynisz (także i w Ω i w A)
25 paź 16:43
Jerzy: Nie, przy tak liczonej mocy omegi , kolejność jest istotna, czyli:
|A| = 5*7 + 7*5
25 paź 16:44
lenaa: mi się wydaje że tu jednak nie jest istotna kolejność
25 paź 16:51
25 paź 16:52
25 paź 16:54
Blee:
Bez różnicy czy jest czy nie jest istotna ... wynik wyjdzie taki sam

PS. Taka rada ode mnie − zrób nawyk ZAWSZE brania pod uwagę kolejności. Wynik Ci wyjdzie dobry,
a nie będziesz musiała się zastanawiać czy kolejność jest (w tym zadaniu) istotna czy nie.
25 paź 16:59
lenaa: hej, to to jest tak, że permutacje i wariacje biorą pod uwagę kolejność, a kombinacje nie?
25 paź 17:09
Jerzy:
Tak.
25 paź 17:14