ciało
Game: Udowodnij, że zbiór 𝐾 = {𝑎 + 𝑏√2 |𝑎, 𝑏 ∈ 𝑄}, z działaniami dodawania i mnożenia liczb
rzeczywistych
jest ciałem.
Mam pytanie. Jak pokazać, że to działanie jest wewnętrzne?
27 paź 11:00
Adamm:
a, b, a', b' − wymierne
(a+b√2)+(a'+b'√2) = (a+a')+(b+b')√2 ∊ K
(a+b√2)(a'+b'√2) = aa'+a'b√2+ab'√2+2bb' = (aa'+2bb')+(ab'+a'b)√2 ∊ K
27 paź 11:15
Game: Dzięki!
27 paź 11:24
Arkadiusz : Myślałem, że zrozumiałem jednak pojawiła się pewna nieścisłość. Nie wiem czy dobrze rozumiem.
Aby działanie było wewnętrzne nie musi być wewnętrzne dla dowolnego elementu? Czy dla
dowolnego elementu znajdującego się w zbiorze K?
27 paź 12:13
math: Def. Dwuargumentowym działaniem wewnętrznym w zbiorze X nazywamy funkcję h : . X × X → X
jasne?
Mamy zdefiniowany zbiór K jak wyżej.
sprawdzamy czy działania zdefiniowane na nim, czyli + i * są wewnętrzne −> patrz def wyżej;
− dodatkowo przypominam jak czytamy ten zbiór K składa się z elementów postaci
a+b√2 gdzie a,b ∊K
sprawdzamy czy + jest działaniem wewnętrznym czyli musimy dwa elementy tego zbioru dodać do
siebie i
sprawdzić czy wynik także jest elementem tego zbioru K
czyli jest postaci a+b√2 gdzie a,b ∊K ok? już jaśniej czy coś jeszcze raz?
pzdr
27 paź 12:19
math: definicja niepełna ale chciałem dodać zarys że poruszamy się w obrębie danego zbioru
−> w odpowiedzi dla których DOWOLNYCH elementów przeprowadzamy rozumowanie.
ok?
27 paź 12:20
Game: Teraz dotarło w 100% dzięki!
27 paź 12:23
Adamm:
chodzi o to żeby dla dowolnych
x, y∊K, mamy mieć x+y∊K oraz xy∊K
bierzemy dwa elementy ze zbioru K
x = a+b√2
oraz
y = a'+b'√2
gdzie a, b, a', b' są wymierne
przez bezpośredni rachunek, dowodzimy że x+y oraz xy należą do K
27 paź 12:35
Game: Mam jeszcze pytanie co do dwóch zadanek:
Sprawdź, czy zbiór 𝐾 = {𝑎 + 𝑏𝜋|𝑎, 𝑏 ∈ 𝑄}, z działaniami dodawania i mnożenia liczb
rzeczywistych jest
ciałem.
niestety nie mam do niego odpowiedzi, jednak wyszło mi, że zbiór nie jest pierścieniem, bo
działanie mnożenia nie jest wewnętrzne, pojawiło mi się w rachunku π2.
Za to zaś nie mam w ogóle pojęcia jak się zabrać.
Niech (𝐺,∘) oraz (𝐺′,∘′) będą grupami oraz 𝑒 ∈ 𝐺1, 𝑒′ ∈ 𝐺2 elementami neutralnymi działań
w odpowiadających
grupach. Wykaż, że funkcja 𝑓: 𝐺 → 𝐺′ spełnia własność 𝑓(𝑔1 + 𝑔2) = 𝑓(𝑔1) + 𝑓(𝑔2) to
𝑓(𝑒) = 𝑒′
27 paź 16:26
Adamm:
gdyby K było ciałem, to π2∊K, ale jak wiadomo, π jest liczbą przestępną, więc
π2 = a+bπ nie zachodzi dla żadnego a i b wymiernego
otrzymana sprzeczność, dowodzi że K nie jest ciałem
27 paź 16:29
Adamm:
f(e) = f(e+e) = f(e)+f(e)
z drugiej strony
f(e) = f(e)+e'
f(e)+f(e) = f(e)+e'
skąd
f(e) = e'
27 paź 16:32
Adamm:
powstaje pytanie
jaka jest najmniejsze ciało generowane przez K
to ciało wielomianów wymiernych liczby π
t. j.
zbiór liczb postaci
a0+πa1+...+akπk dla pewnego k, gdzie a0, ..., ak są wymierne
27 paź 16:36