Statystyka, odpowiedź A albo B
,: Dane jest N osób.
Każda, której zadamy pytanie odpowie A albo B.
Dokładnie jedna odpowie B.
Średnio ile osób musimy zapytać zanim któraś odpowie A?
24 paź 13:40
Blee:
skoro DOKŁADNIE jedna osoba odpowie B
to średnio musisz zapytać 1 osobę (po zaokrągleniu −−− im większe N tym średnia bliżej 1)
pytając 2 osoby MASZ PEWNOŚĆ że któraś odpowiedziała A
24 paź 13:48
,: Przepraszam, oczywiście chodzi o dokładnie odwrotne pytanie:
"Średnio ile osób musimy zapytać zanim któraś odpowie B?"
24 paź 14:28
,: up
24 paź 15:16
,: .
24 paź 16:09
,: .
24 paź 17:11
Pytający:
| | 1 | |
P(X=k)= |
| dla 1≤k≤N // prawdopodobieństwo, że k−ta osoba odpowie "B" |
| | N | |
| | 1 | | 1 | |
E(X)=∑k=1N(k*P(X=k))=∑k=1N(k* |
| )= |
| ∑k=1N(k)= |
| | N | | N | |
24 paź 17:50
Bleee:
Pytając... No nie do końca... Prawdopodobieństwo że k'ta osoba odpowie B nie jest stale i nie
wynosi 1/N.
24 paź 19:12
Bleee:
Dobra... Jest równa... Głupotę napisałem
24 paź 19:14
,: Jeżeli dobrze rozumiem, to działa to tak:
Ponumerujmy osoby od 1 do N.
X − numer osoby, odpowiadającej B − przyjmuje wartości od k=1 do k=N,
| | 1 | |
z równym prawdopodobieństwem (bo jest |
| szans że szukany osobnik jest na którejś z |
| | N | |
równoważnych pozycji)
I liczymy wartość oczekiwaną X.
Dziękuję bardzo
25 paź 15:50