pomocy
OLA: Ile jest liczb dwucyfrowych, w których cyfra dziesiątek jest większa od cyfry jedności?
30 sty 16:29
puk: To można policzyć za pomocą "brutal force":
A= {10, 21,31,32,41,42,43,51,52,53,54,61,62,63,64,65,71,72,73,74,75,76,81,82
,83,84,85,86,87,91,92,93,94,95,96,97,98}
Odp: Jest 37 takich liczb.
30 sty 23:46
Godzio:
prare pominąłeś, 20,30,40,50,60,70,80,90

45
30 sty 23:56
puk: Racja, mój błąd
30 sty 23:58
Bogdan:
Nie chodzi o to, by wymieniać wszystkie te liczby.
Jeśli cyfra dziesiątek jest większa od cyfry jedności (nie może być cyfrą jedności cyfra 9)
i cyfrą jedności jest cyfra
b, to jest (
9 − b) cyfr dziesiątek.
Wstawiając do wyrażenia (
9 − b) pod
b kolejne cyfry od zera do 8 otrzymujemy
ciąg: 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1.
| | 1 | |
Obliczamy sumę tego ciągu (jest to ciąg arytmetyczny): S9 = |
| * 9 * (9 + 1) = 45. |
| | 2 | |
31 sty 00:14
tomcio: Oblicz a−b, gdy a=sin4α−cos4α, b=1−4sin2αcos2α dla a=600
31 sty 09:59
sisi:
17 paź 20:44
lloit: Lol
24 paź 15:09
olek: 45 jest takich liczb
24 cze 15:53