Czy mógłby mi to ktoś wytłumaczyć?
Jacek: W zadaniu chodzi o to żeby liczbę zapisać w postaci pierwiastka i wyłączyć czynnik przed znak
pierwiastka tak, aby pod pierwiastkiem została możliwie najmniejsza liczba naturalna.
Wiem że wyniki są dobre tylko nie wiem jak to zostało zrobione
387 = 3*317 = 37√3
753 = 7*727 =73√49
0,1−85 = 101+35 = 105√1000
24 paź 18:42
jol:
tam wszedzie to sa potegi ?
np 38/7
24 paź 18:49
Jacek: tak to są wykładniki wymierne
24 paź 18:54
jol:
no to z tego co widze to rozbijasz na a1 * acos tam
np 75/3 = 71 * 72/3 = 7*3√72 = 73√49 (wiec masz tam blad)
24 paź 19:01