Pilne :D
stokrotka00: 1)Zbadaj monotoniczność ciągu
an=n2+1/n2
2) Zbadaj przebieg zmienności funkcji
a)y=x−2/x−1
b)y=2x−4/x−1
26 paź 11:04
Blee:
NAWIASY
26 paź 11:05
Blee:
Studentka ... poczekamy aż skończysz pisać koło
26 paź 11:06
stokrotka00: an= (n2+1)/n2
y=(x−2)/(x−1)
y=(2x−4)/(x−1)
26 paź 11:07
Blee:
1)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
an+1 − an = (1 + |
| ) − 1 + |
| = |
| − |
| = |
| | (n+1)2 | | n2 | | (n+1)2 | | n2 | |
| | n2 − (n+1)2 | |
= |
| = ... dokończ i wyciągnij wnioski |
| | (n+1)2*n2 | |
2) i 3)
procedura:
a) dziedzina
b) pochodna
c) przyrównujesz pochodną do 0
d) szkic wykresu pochodnej (wężyk)
e) na podstawie (d) wyznaczasz monotoniczność funkcji f(x)
26 paź 11:14
Blee:
cholera ... to była sama monotoniczność
przebieg zmienności to o wiele więcej
a) dziedzina
b) sprawdzamy parzystość/nieparzystość funkcji (o ile dziedzina to umożliwia)
c) wyznaczamy asymptoty (liczymy granice)
d) pochodna
e) przyrównujesz pochodną do 0
f) szkic wykresu pochodnej (wężyk)
g) na podstawie (d) wyznaczasz monotoniczność funkcji f(x)
26 paź 11:16