Wartość bezwzględna
pheri: Zapisz w prostszej postaci:
√14−6√5
Chcialbym zapytac czy jest moze jakis sposob na ''wpadanie'' na rozwiazanie w takich
przykladach?
Wiem, ze powinno sie tutaj tworzyć wzór skróconego mnożenia na kwadrat róznicy/sumy pod całym
pierwiastkiem, ale wlasnie nie mam pojecia czy jest moze jakis sposob aby szybko dojsc do tego
rozwiazania czy wedlug czego w ogole szukac tych liczb?
Bardzo prosilbym o pomoc, z gory dziekuje
25 paź 18:52
Krzysiek60: Sa trzy sposoby
ja akuratnie operuje innymi niz wzor skroconego mnozenia
25 paź 18:59
pheri: Wlasnie probowalem zamieniac na wzór skroconego mnozenia, a nastepnie korzystac z wlasnosci, że
√a2 = |a|
Ale dosyc ciezko z tym szukaniem wzoru skroconego mnozenia
Mógłbym prosić o podeslanie jakiegos linka do tych sposobów albo o wytlumaczenie na czym
polegają?
Byłbym bardzo wdzieczny
25 paź 19:02
iteRacj@:
a2−2ab+b2=(a−b)2
14−6√5=?
(1) a2+b2=14
2ab=6√5=2*3√5 → (2) ab=3√5
i teraz
albo rozwiązujesz układ równań (1) i (2)
albo sprawdzasz (czasem jest to dużo szybsze)
kandydatami są np. pary
(3, √5) → 32+(√5)2=9+5=14
(1, 3√5) → 12+(3√5)2=1+45=46
25 paź 19:09
PW: Ależ to proste. Celujemy na wzór
a2−2ab+b2= (a−b)2
Jeśli ma się to udać, to
2ab=6√5
ab = 3√5
Najprostsza myśl: w talim razie a=3 i b=√5.
Sprawdzamy:
(3−√5)2=9−6√5+5=14−6√5
Uff, udało się, to wszystko przy pewnej wprawie dzieje się "w roziumie", podajemy wynik
√14−6√5=√(3−√5)2=|3−√5|=3−√5.
25 paź 19:14
pheri: Maatko, rzeczywiscie proste!
Super, dzieki wam wszystkim za pomoc!
25 paź 19:16
Krzysiek60: x>y
{x+y=14
Z tego ukladu mam juz od razu ze x=9 i y=5 bo 9+5=14 i 9*5=45
√14−6√5=
√9−
√5= 3−
√5
ja robie to tak
25 paź 19:18
the foxi:
skoro poruszono ten temat, podepne się pod niego:
jak ze wzorem skróconego mnożenia działać, jeśli chce się zawinąć 9−√80 do postaci (a−b)3?
próbowałem ostatnio działać analogicznie, jak w tym przykładzie, lecz coś nie wyszło.
25 paź 19:19
Krzysiek60: Z tym jest bardzo ciezko Trzeba po prostu trafic .Kiedys to tlumaczyla iteRacja
25 paź 19:22
iteRacj@: a3−3a2b+3ab2−b3=9−√80
25 paź 19:26
the foxi:
czyli dobor "części" wiąże się z tym, że b jest pewnym pierwiastkiem i należy liczbę
√80
przyrównać ze składnikami, w których b jest w nieparzystej potędze? skoro tak, to już wszystko
jasne, dziękuję!
Krzysiek Twój sposób też bardzo ciekawy
25 paź 19:29
iteRacj@: i jeszcze −b3=b2*b
25 paź 19:30
iteRacj@: *−b3=−b2*b
25 paź 19:31
iteRacj@: a3−3a2b+3ab2−b2*b=9−√80
(a3+3ab2)−(3a2b+b2*b)=9−√80
(a3+3ab2)−(3a2+b2)b=9−√80
25 paź 19:34
25 paź 19:44
Krzysiek60: na koncu masz foxi uniwersalny wzor na takie pierwiastki kwadratowe
25 paź 19:49
the foxi:
super! dzięki wielkie, warte zapamiętania
25 paź 20:41