wielokąty na płaszczyźnie
wielokąt: Nierównoległe boki AD i BC trapezu ABCD zawierają się w prostych prostopadłych. Wiedząc, że
|AD|=|DC|=8 oraz |<ABC|=30o, oblicz pole i obwód tego trapezu.
24 paź 11:37
ite:

|CF|=|DE|, |EF|=|AD|=|DC|=8
|<ABC|= |<ADE|=30
o
|<BAD|= |<FCB|=60
o
w ΔADE:
w ΔCFB:
| 1 | | 1 | |
|CF|= |
| *|CB| → 4√3= |
| *|CB| → |CB|=8√3 |
| 2 | | 2 | |
| √3 | | √3 | |
|FB|= |
| *|CB| → |FB|= |
| *8√3=12 |
| 2 | | 2 | |
|AB|=12+8+4=24
24 paź 13:51
Eta:

[2 sposób]]
Z trójkątów "ekierek" o kątach ostrych 30
o,60
o −−− oznaczenia jak na rys.
| 1 | | 1 | |
P= P(ABE)−P(DCE) = |
| *12*12√3− |
| *4*4√3 |
| 2 | | 2 | |
P= 64
√3 [j
2]
=========
24 paź 14:38