Indukcja matematyczna
beforeu: Zalozenie
7 | 11n − 4n
Teza
7 | 11 * 11n −4 * 4n
(podzielne przez 7)
Jak postępować dalej przy tego typu zadaniach?
26 paź 17:19
Saizou: skorzystaj ze wzoru an−bn i dowód masz z automatu
26 paź 17:25
beforeu: ale jak "usunac" 11 i 4?
26 paź 17:28
beforeu: czy faktycznie mam znalezc wzor an − bn bo to wydaje sie byc ponad oczekiwany poziom tego
zadania
26 paź 17:30
Saizou:
można trochę inaczej, np. indukcyjnie
7|11n−4n tzn. istnieje taka liczba całkowita t, że 11n−4n=7t
spr. dla n=1 →111−41=11−4=7
zakładamy, że spełniona jest równość dla pewnego n∊N
11n−4n=7t
pokażemy, że zachodzi 11n+1−4n+1=7p, dla pewnego p∊Z
L=11n+1−4n+1=11*11n−4*4n=11(7t+4n)−4*4n=
77t+11*4n−4*4n=
77t+4n(11−4)=
77t+7*4n=
7(11t+4n)=7p
26 paź 17:42
beforeu: Dzieki o to mi chodzilo
26 paź 17:57
Krzysiek60: Wiem nalezy wykonywac polecenie
natomiast z tego wzoru masz automatycznie bo
an−b2= (a−b)*( caly ten zlomek)
wiec masz
11n−4n= (11−4)(.......)= 7*(.......) masz podzielnosc przez 7 (wiec jest nawet prosciej a nie
ponad oczeekiwany poziom
Podejrzewm ze kolega sie go przetraszyl (tego wzoru
26 paź 18:37
Krzysiek60: popraw sobie ma byc an−bn =
26 paź 18:38
Krzysiu: 11 mod 7 = 4
więc, 11n mod 7 = 4n mod 7
11n − 4n mod 7= 4n − 4n mod 7 = 0 mod 7
26 paź 18:59
Adamm:
11n mod 7 = 4n mod 7
no dobra
jeśli mod 7 jest działaniem, to zapis jest poprawny
pojawia się tylko pytanie, po co
11n ≡ 4n (mod 7)
ten zapis jest o wiele lepszy
26 paź 22:00
Krzysiu: wiadomo
26 paź 22:27