Oblicz granice ciągu korzystając z liczby Nepera
Vaster: Oblicz granice ciągu, wynikiem ma być liczba Nepera e
−21/5
n→
∞
| | 1 | |
Doszedłem do momentu (1− |
| )3n ,później nie wiem bo mi źle wychodzi. Proszę o pomoc |
| | 5n+1/2 | |
26 paź 15:21
Bleee:
To pokaż co później robisz... Wystarczy że napiszesz co robisz w samej potedze
26 paź 15:23
Vaster: | | 5n+1 | | 2 | |
w potędze |
| * |
| *3n |
| | 2 | | 5n+1 | |
26 paź 15:26
asdf: czy poza nawiasem nie powinno być
?
26 paź 15:32
asdf: poza tym w nawiasie wychodzi mi
26 paź 15:34
asdf: Wróć, coś mi sie pomieszało
26 paź 15:36
Vaster: w nawiasie mam tak samo, mam źle te potęgi ale nie wiem czemu
26 paź 15:41
Vaster: a czyli jednak źle
26 paź 15:41
Vaster: skąd to tak wyszło ?
26 paź 15:42
26 paź 15:44
Saizou:
| 5n−6 | | 5n+1−7 | | −7 | | 1 | |
| = |
| =1+ |
| =1+ |
| |
| 5n+1 | | 5n+1 | | 5n+1 | | | |
wykładnik
| | 5n+1 | | −7 | | 5n+1 | | −21n | |
3n=( |
| )*( |
| )*3n=( |
| )* |
| |
| | −7 | | 5n+1 | | −7 | | 5n+1 | |
zatem a
n→e
−21/5
26 paź 15:49
Saizou:
asdf jak przechodzisz do granicy to wszędzie, a nie tak częściowo
26 paź 15:50
asdf: Tak, nie pisałem lim, bo pisałem na myszce a i tak brzydko wyszło, ważne, żeby chłopak się
połapał
26 paź 15:52
Saizou:
Nie o to chodzi, możesz nie pisać limes, ale wtedy piszesz, że wyrażenie a
n → a, gdy n→
∞.
Btw. pisząc lim a
n zakłada się że, ta granica istnieje.
chodziło mi o przejście
| | 1 | |
((1+ |
| )(5n+1)/−7)−21n/(5n+1)=e−21n/(5n+1)→e−21/5 |
| | | |
nie można tak częściowo przechodzić do granicy
26 paź 15:59
asdf: Aj, tak racja, nawet nie pomyślałem o tym
Będę się pilnować
26 paź 16:00
Vaster: Dobra wiadomo że ten lim trzeba pisać wszędzie. Już wiem gdzie popełniłem błąd, poprawiłem i
wyszło. Dziękuje za pomoc.
26 paź 16:11
Saizou:
nie zawsze, ja zdecydowanie wolę pisać cykl przekształceń, a na końcu
an→a, gdy n→∞
jest to też poprawny zapis
26 paź 16:13