matematykaszkolna.pl
Wartość bezwzględna wuwu: Oblicz wartość wyrażenia f(a)=a2+a2−4a+4 dla a∊<0;2> Prosiłbym o upewnienie mnie w moim rozwiazaniu, poniewaz wyszło mi: f(a)=2a−2, ale nie jestem pewien czy to na pewno tak powinno byc PS nie mam pojecia co moglbym zrobic zeby ten zapis byl bardziej czytelniejszy, mam nadzieje, ze przynajmniej da rade to rozszyfrowac!
26 paź 23:33
Blee: a2 = |a| = a a2−4a+4 = (a−2)2 = |a−2| = −a + 2 (bo a<2 ... więc a−2 < 0) w efekcie f(a) = 2
27 paź 00:53
wuwu: Dlaczego |a−2| = −a + 2, jesli przedział jest obustronnie domknięty od 0 do 2? Przeciez gdy podstawimy pod 'a' liczbę 2 to wychodzi nam |2−2|=|0|=0 Zawsze wydawało mi się, ze gdy po podstawieniu do wartosci bezwzglednej wychodzi zero, to przepisujemy srodek bez zadnej zmiany znaku Czyli jesli wnetrze wartosci bezwzglednej nam sie zeruje, to zmieniamy znaki na przeciwne?
27 paź 17:04
Krzysiek60: A jak wezmiesz np x= 0,95 nalezy tez do tego przedzialu
27 paź 17:08
wuwu: Rzeczywiscie, glupie niedopatrzenie, aj.. Dziekuje za wytlumaczenie i milego wieczoru!
27 paź 17:13
Krzysiek60: Rowniezemotka Zazwyczaj nie bierze sie wartosci skrajnych .
27 paź 17:42
Blee: czy może ... może i może ... ale wtedy dzielisz na przypadki ... to raz ... a dwa −−− jeżeli mówisz o sytuacji dla a=2 ... to przecież a−2 = 0 = −a + 2 <−−− to czy zmienisz czy nie zmienisz znaku nie ma znaczenia (dla tego konkretnego 'a') ... jednak już dla całego badanego przedziału ma to znaczenie
27 paź 18:04
Blee: dobra ... kuźwa ... zbanujcie idotę
27 paź 18:04