matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znajdź złożenie funkcji
lllll:
Znajdź złożenie funkcji f⬡f, g⬡f, f⬡g
⎧
f: (−1,+
∞
)
⎩
f(x)=log
2
(1+x)
⎧
g:<−2, +
∞
) →R
⎩
g(x)=
√
x+2
(f⬡f)(x)= f(f(x))= log
2
(1+log
2
(1+x)) dla 1+x>0 ⇒ x>−1 i dla 1+log
2
(1+x)>0 log
2
2+log
2
(1+x)>0 log
2
(2+2x)>log
2
1 2+2x>1 2x>−1
1
x>−
2
1
x∊ (−
, +
∞
) a więc ⊂ R ⇒ złożenie poprawne
2
I tu moje pytanie bo w odpowiedziach jest, że złożenie nie istnieje. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć co robię źle?
24 paź 15:19
lllll:
Ktokolwiek?
25 paź 00:43
PW:
Nic nie zrobiłeś źle. Wyliczyłeś, że złożenie istnieje dla x należących do przedziału
1
(−
,
∞
), a oni pewnie by chcieli, żeby istniało dla wszystkich x z dziedziny f, to znaczy
2
dla wszystkich x >−1..
25 paź 00:57