matematykaszkolna.pl
Prawdopodobieństwo Aleksandr: Pomoże ktoś ruszyć? z 10 pracowników należy utworzyć a) 2 zespoły 4 i 6 osobowe b) 3 zespoły 5,3 i 2 osobwe c) 5 zespołów 2−osobowych Dla każdego podziału na zespoły znaleźć prawd. tego, że dwóch konkretnych pracowników znajdzie się w tym samym zespole. przy założeniu, że podział na zespoły odbywa się losowo
23 paź 22:31
Blee: a)
nawias
10
nawias
nawias
4
nawias

nawias
6
nawias
nawias
6
nawias

*

b)
nawias
10
nawias
nawias
5
nawias

nawias
5
nawias
nawias
3
nawias

nawias
2
nawias
nawias
2
nawias

*
*

nawias
10
nawias
nawias
2
nawias

nawias
8
nawias
nawias
2
nawias

nawias
6
nawias
nawias
2
nawias

nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

nawias
2
nawias
nawias
2
nawias

*
*
*
*

c)

5! 
23 paź 22:52
Pytający:
 4*3+6*5 7 
a)

=

10*9 15 
 5*4+3*2+2*1 14 
b)

=

10*9 45 
 5*(2*1) 1 
c)

=

10*9 9 
23 paź 23:15
Aleksandr: czemu w ten sposób?
23 paź 23:18
Blee: Ale Twoje pytanie dotyczy czego konkretnie
23 paź 23:22
Aleksandr: do a) spośród 10 osób wybieram 4 i z pozostałej 6 te 6 osób, ale jak mają się te dwie osoby, które mają znaleźć się w tym samym zespole? do b) tak samo, jak się mają do tego te dwie osoby? do c) czemu dzielić przez 5!?
23 paź 23:51
Blee: zauważ, że ja napisałem tylko na ile sposób można utworzyć te zespoły (pierwsza część zadania) drugą część zadania (prawdopodobieństwo) napisał Pytający
24 paź 00:05
Blee: zauważ, że ja napisałem tylko na ile sposób można utworzyć te zespoły (pierwsza część zadania) drugą część zadania (prawdopodobieństwo) napisał Pytający
Blee: (c) przez 5! ponieważ 'kolejność drużyn' (a wszystkie 5 drużyn jest 'taka sama' − czytaj − mają po tyle samo zawodników) jest nieistotna gdyby nie było tego 5! to sytuacja: (a,b) , (c,d) , (e,f) , (g,h) , (i,j) (c,d) , (a,b) , (e,f) , (g,h) , (i,j) oznaczały dwa odmienne sposoby podzielenia na drużyny ... a przecież jest to 'to samo' emotka
24 paź 00:07
Aleksandr: No okej. A czemu Ω=9*10?
24 paź 00:22
Blee: po pierwsze NIE jest Ω = ... tylko |Ω| = ... po drugie to wcale nie jest |Ω| = 9*8 tylko |Ω| = 10! (czyli kolejność jest istotna) lub |Ω| = tyle co napisałem w danych podpunktach (czyli kolejność nie jest istotna) w obu przypadkach wynik musi wyjść taki sam, dlatego większości przypadków lepiej zawsze brać pod uwagę kolejność i nie martwić się czy się nie 'zrąbało' mocy jakiegoś zdarzenia biorąc (przez przypadek) w niej kolejności pod uwagę
24 paź 00:28