Prawdopodobieństwo
Aleksandr: Pomoże ktoś ruszyć?
z 10 pracowników należy utworzyć
a) 2 zespoły 4 i 6 osobowe
b) 3 zespoły 5,3 i 2 osobwe
c) 5 zespołów 2−osobowych
Dla każdego podziału na zespoły znaleźć prawd. tego, że dwóch konkretnych pracowników znajdzie
się w tym samym zespole. przy założeniu, że podział na zespoły odbywa się losowo
23 paź 22:31
23 paź 22:52
Pytający:
| | 5*4+3*2+2*1 | | 14 | |
b) |
| = |
| |
| | 10*9 | | 45 | |
23 paź 23:15
Aleksandr: czemu w ten sposób?
23 paź 23:18
Blee:
Ale Twoje pytanie dotyczy czego konkretnie
23 paź 23:22
Aleksandr: do a) spośród 10 osób wybieram 4 i z pozostałej 6 te 6 osób, ale jak mają się te dwie osoby,
które
mają znaleźć się w tym samym zespole?
do b) tak samo, jak się mają do tego te dwie osoby?
do c) czemu dzielić przez 5!?
23 paź 23:51
Blee:
zauważ, że ja napisałem tylko na ile sposób można utworzyć te zespoły (pierwsza część zadania)
drugą część zadania (prawdopodobieństwo) napisał Pytający
24 paź 00:05
Blee:
zauważ, że ja napisałem tylko na ile sposób można utworzyć te zespoły (pierwsza część zadania)
drugą część zadania (prawdopodobieństwo) napisał Pytający
24 paź 00:05
Blee:
zauważ, że ja napisałem tylko na ile sposób można utworzyć te zespoły (pierwsza część zadania)
drugą część zadania (prawdopodobieństwo) napisał Pytający
24 paź 00:05
Blee:
(c)
przez 5! ponieważ 'kolejność drużyn' (a wszystkie 5 drużyn jest 'taka sama' − czytaj − mają po
tyle samo zawodników) jest nieistotna
gdyby nie było tego 5! to sytuacja:
(a,b) , (c,d) , (e,f) , (g,h) , (i,j)
(c,d) , (a,b) , (e,f) , (g,h) , (i,j)
oznaczały dwa odmienne sposoby podzielenia na drużyny ... a przecież jest to 'to samo'
24 paź 00:07
Aleksandr: No okej. A czemu Ω=9*10?
24 paź 00:22
Blee:
po pierwsze NIE jest Ω = ...
tylko |Ω| = ...
po drugie to wcale nie jest |Ω| = 9*8
tylko |Ω| = 10! (czyli kolejność jest istotna)
lub |Ω| = tyle co napisałem w danych podpunktach (czyli kolejność nie jest istotna)
w obu przypadkach wynik musi wyjść taki sam, dlatego większości przypadków lepiej zawsze brać
pod uwagę kolejność i nie martwić się czy się nie 'zrąbało' mocy jakiegoś zdarzenia biorąc
(przez przypadek) w niej kolejności pod uwagę
24 paź 00:28