uklady rownan
Ola5: Rozwiąż algebraicznie i graficznie układy równań;
1)
2y=4−1,5x
4y=x−8
2. −0,1x + 0,2y=1
2y=x+1
3. 0,25y=x+0,5
y=−x−3
24 paź 18:23
jol:
i w czym problem ?
algebraicznie − masz kilka sposobow, np metode podstawiania
graficznie − doprowadzasz do y =.. i rysujesz proste, ewentualny pkt. przeciecia jest
rozwiazaniem.
24 paź 18:26
Ola5: Ale wlasnie tych przykladow tylko nie umiem
24 paź 18:37
jol:
oj oj
1) pomnoz pierwsze rownanie przez (−2) i jedziesz metoda przeciwnych wspolczynnikkow
2)wyznacz sobie x z drugieo rownania
3) no przeciez masz juz wyznaczony y w drugim to wstaw do pierwszego
24 paź 18:41