Funkcja liniowa
Dawid: Witam. Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań, a najlepiej o ich rozwiązanie:
1) Naszkicuj wykres funkcjif(x)=|2x+4|−x+1, gdzie x \in R. Na podstawie wykresu:
a) Przeprowadź dyskusję liczby rozwiązań równania f(x)=m w zależności od wartości parametru m,
m \in R.
b)Wyznacz wartości parametru k, dla których równanie f(x)=−k+1 ma dwa rozwiązania ujemne.
c) Dla jakich wartości parametru a rozwiązania równania f(x)=3a+2 są liczbami o różnych
znakach?
2) Na podstawie wykresu funkcji y=f(x) przeprowadź dyskusję liczby rozwiązań równania f(x)=m w
zależności od wartości parametru m, m \in R.
d) f(x)=|3−x|−3|x−1|
3) Wyznacz wartości parametru k, dla których punkt wspólny prostych określonych równaniami
y−x−2k=0 , y+2x+k+3=0 należy do trójkąta ABC, gdzie A(−4,0), B(0,0), C(−4,3).
23 paź 23:15
Blee:
1) funkcję narysowałeś ?
3) cokolwiek tutaj zrobiłeś
23 paź 23:20
Dawid: 1) Narysowałem funkcję.
3)Nic nie zrobiłem tutaj.
23 paź 23:52
Blee:
1) to z czym masz problem ? To pokaż nam jak wygląda funkcja
3) przynajmniej byś wyznaczył punkt przecięcia się tych dwóch prostych
23 paź 23:53