rachunek prawdopodobieństwa
lenaa: Do gry w scrabble używa się 100 płytek z literami lub pustych (tzw. blanków). Zestaw
do gry jest następujący:
A (x9), E (x7), I (x8), N (x5), O (x6), R (x4), S (x4), W (x4), Z (x5), C (x3), D (x3), K(x3),
L(x3), M(x3), P (x3), T (x3), Y (x4)
B (x2), G(x2), H(x2), J (x2), Ł (x2), U (x2), Ą (x1), Ę (x1), F (x1), Ó (x1), Ś (x1), Ż (x1), Ć
(x1), Ń (x1), Ź (x1), blank(x2)
Z woreczka, w którym są wszystkie płytki, gracz losuje 7 płytek. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia polegającego na tym, że wylosowano:
a) dwie litery B,
b) same samogłoski,
c) jeden blank, cztery samogłoski i dwie spółgłoski,
d) litery, z których graczowi uda się ułożyć wyraz POWAB bez korzystania z blanków.
26 paź 11:44
Jerzy:
Wykorzystaj kombinacje.
b) |B| = ?
26 paź 11:58
lenaa: | | | |
samogłosek mamy 39 więc |B| = | |
| | |
26 paź 12:04
Jerzy:
Tak.
|C| = ?
26 paź 12:08
lenaa:
d) jest trudniejsze
26 paź 12:21
lenaa: czy dobrze myslę, że muszę w d) wybrać litery P, O, W, A, B i dwie dowolne (oprócz blanków)?
26 paź 12:23
Jerzy:
A dlaczego ? Musi wylosować każdą z liter tego slowa i dwie dowolne litery z pozostałych 95.
26 paź 12:23
Jerzy:
Blanki też mogą być.
26 paź 12:24
lenaa: bo tak jest w poleceniu że bez blanków
26 paź 12:26
Jerzy:
Racja, niedoczytałem do konca.
26 paź 12:33
lenaa: choc może to źle zinterpretowałam
26 paź 12:33
lenaa: | | | | | | | | | | | | | |
bo w odpowiedziach jest | * | * | * | * | * | |
| | | | | | | |
chyba że też się pomylili
26 paź 12:37
Jerzy:
I tak zostaw. Przecież mając litery słowa nie musi używać blanków.
26 paź 12:40
lenaa: czyli 95 zostawić?
26 paź 12:45
Jerzy:
Tak.
26 paź 12:46
lenaa: oki

źle zrozumiałam z tymi blankami
26 paź 12:48