Narysuj wykres funkcji. Podaj ich dziedziny i przeciwdziedziny.
Chemik: y=|x2−2|x|−3|
25 paź 18:55
the foxi:
graficznie:
zacznij od y=x2−2x−3
potem nałóż na x wartość bezwzględną
y=|x2|−2|x|−3=x2−2|x|−3
ten zabieg spowoduje, że prawa część wykresu (dla x>0) odbije się symetrycznie na lewą (x<0)
na koniec nałóż na wszystko moduł − to, co poniżej osi OX, odbije się symetrycznie nad nią
albo szybciej, algebraiczne: policz xwierzchołka. jesli f(xw)<0, zbiorem wartości jest
Zw=[0;+∞) (dlaczego?)
a dziedzina? ℛ
25 paź 19:16
Chemik:
Dziękuję, już wszystko rozumiem.
25 paź 19:30
the foxi:
25 paź 19:30