r | ||
Rozważmy ciąg okręgów podobnych, każdy podobny do kolejnego ze skalą | . | |
R |
r | r | 1 | 2rR | ||||||||||||||
h = 2r + 2r * | + 2r * ( | )2 + ... = 2r * | = | ||||||||||||||
R | R |
| R−r |
r | a | ||
= | ⇒ a=√rR | ||
a | R |
1 | (rR)3/2 | |||
stąd P = | ah = | |||
2 | R−r |
r | a/2 | ||
= | ⇒ a=2√rR | ||
a/2 | R |
2(rR)3/2 | ||
P = | ||
R−r |
BD | R | ||
= | |||
r | BD |
r | R | ||
= | |||
h−r | h+R |
2rR | ||
P= | √rR | |
R−r |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |