planimetria
Krystian: z przeciwleglych wierzcholkow prostokata poprowadzono odcinki prostopadle do przekatnej.
Odcinki te dziela przekatna na 3 czesci po 8 cm. oblicz pole tego prostokata.
28 mar 12:37
Basia:
Zrób taki rysunek:
ABCD − prostokąt
AB = CD = a
AD = BC = b
AC − przekątna
BB1 prostopadły do AC
DD1 prostopadły do AC
AD1 = D1B1 = B1C = 8
DD1 = BB1 = c (dlaczego ? zastatnów się)
z trójkąta prostokątnego AD1D mamy
AD2 = AD12 + DD12
b2 = 82 + c2
c2 = b2 − 82
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
z trójkąta prostokątnego AB1B mamy
AB2 = AB12 + BB12
a2 = 162 + c2
c2 = a2 − 162
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a2 − 162 = b2 − 82
a2 − b2 = 162 − 82
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
z trójkąta prostokątnego ABC
AC2 = AB2 + BC2
(3*8)2 = a2 + b2
a2 + b2 = 9*82
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a2 − b2 = 162 − 82
a2 + b2 = 9*82
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2a2 = 162 + 8*82
2a2 = (2*8)2 + 8*82
2a2 = 4*82 + 8*82
2a2 = 12*82
a2 = 6*82
a = √6*82 = 8√6
6*82 + b2 = 9*82
b2 = 9*82 − 6*82
b2 = 3*82
b = √3*82 = 8√3
P = 8√6*8√3 = 64√18 = 64√9*2 = 64*3√2 = 192√2
28 mar 13:12
Krystian: BB1 to mam poprowadzic z wierzcholka czy jak?
28 mar 13:24
Basia: Oczywiście, że z wierzchołka B. A DD1 z wierzchołka D.Tak jest w treści zadania.
28 mar 13:28
Eta:

|AE|=8, |EC|=16 , |AC|=24
W ΔACD z podobieństwa trójkątów AED i DEC z cechy (kkk) :
| | 8 | | h | |
|
| = |
| ⇒h2=8*16 ⇒ h=√64*2= 8√2 |
| | h | | 16 | |
P(ABCD)=h*|AC|= 8
√2*24
P(ABCD)=192
√2 cm
2
===================
26 paź 21:06
Eta:
No to jeszcze długości boków i obwód :
a=
√162+h2=
√4*64+2*64=8
√6
b=
√82+h2=
√64+2*64= 8
√3
Obwód L= 16
√6+16
√3= 16
√3(
√2+1) cm
26 paź 21:14
Eta:
Krystian już pewnie .... dzieci bawi
26 paź 21:21
Mila:
Myślę, że tak, ale ktoś odkopał zadanko.
26 paź 23:52