wartosc
Krzysiek60: Znajdz najmniesza i najwieksza wartosc parametru z dla ktorych spelniony jest uklad warunkow
2x+y≥2 i x+3y≥3 i x−y≥−1 i 3x−y≤6 i x+y≤5 i z=x+2y przez conajmniej jedna pare liczb
rzeczywistych x,y.
czy tutaj nalezy rysowac wykresy ?
25 paź 16:19
Blee:

dokładnie
zakreskowany jest obszar będący rozwiązaniami czterech nierówności
jako, że z = x + 2y można zapisać jako: y = −x/2 + z/2
czyli będziesz miał funkcję malejącą to masz trzy punkty podejrzane oto, że przez nie będą
przechodziły funkcje 'maksymalna' i 'minimalna'
wyznaczasz współrzędne tych punktów i wyznaczasz 'z' ... tylko z
max = 8 mi tutaj nie pasuje
(patrz czarna prosta)
25 paź 16:39
Krzysiek60:

czarna y= −x+2
niebieska y= 1+x
zielona y= 3x−6
rozowa y=−x+5
mam obszar ograniczony przez te 5 punktow
czarna z niebieska (nr 1
x=0,5 i y= 1,5
czarna z czerwona (nr 2
czerwona i zielona
x=2,1 y=0,3
rozowa i zielona (nr 4
rozowa i niebieska )(nr 5
x=2 i y=3
z= x+2y
z
max bedzie dla x=2 iy=3
z
max= 2+2*3=8
Teraz min
z= 0,5*2*1,5= 3,5
z= 2,1+2*0,3= 2,7
| | 3 | | 4 | | 11 | |
z= |
| +2* |
| = |
| tutaj bedzie min |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
ostatniego nie sprawdzam bo jest wiekszse
tak mi wyszlo czyli bedzie to punkt nr 5 i punkt nr 2 .rzucisz okiem ?
Punkty przeciecia sie prostych sprawdzalem dwa razy wiec powinny byc OK.
25 paź 17:40
Blee:
Krzysiek ... z tego co narysowałeś NIC nie widać
25 paź 17:44
Blee:
ach ... zapomniałem o x+y ≤ 5 ... to wiele wyjaśnia
25 paź 17:45
Krzysiek60: taki rysunek wyszedl .
Najlepiej bylo narysowac potem drugi tylko z tym prawdziwym obszarem
25 paź 18:03