inflacja
kolumb323: Inflacja w pierwszym półroczu wynosiła 12%, a w drugim półroczu 14%. Jaka była inflacja w skali
roku?
25 paź 23:31
Pytający:
1,06*1,07=1,1342, czyli w skali roku 13,42%
26 paź 01:10
PW: Nie liczy się tak prosto, średnia inflacja to średnia geometryczna. Usiłowałem to kiedyś
wytłumaczyć
236000
Trzeba jednak powiedzieć, że ekonomiści liczą różne rzeczy i właściwie nie wiadomo co mają na
myśli
26 paź 11:22
PW: Pewnie średnia geometryczna da odpowiedź na pytanie "Jaka była średnia inflacja kwartalna w
ciągu roku".
26 paź 12:02
Pytający:
PW, treść zrozumiałem tak:
"Inflacja w pierwszym półroczu wynosiła 12% (w skali roku), a w drugim półroczu 14% (w skali
roku). Jaka była inflacja w skali roku?"
Dlatego policzyłem, jak policzyłem. Można by to rozpisać jak w Twoim poście z podlinkowanego
wątku:
| | w2 | |
I wtedy w skali roku mamy właśnie is= |
| =1,06*1,07=1,1342, czyli 13,42%. |
| | w0 | |
Co innego, gdyby przy tak samo rozumianej treści pytali o średnią inflację półroczną
(
√is≈1,0650, czyli 6,50%) czy średnią inflację kwartalną (
4√is≈1,0320, czyli 3,20%). A
przynajmniej tak to rozumiem.
26 paź 14:34
PW: Tak.

Chciałbym żeby choć raz ekonomista zadający pytanie odpowiedział:
− Tak, w ten sposób to rozumiemy,
albo
− Mam inną odpowiedź do tego zadania
czy też
− Nic nie rozumiem z tego co napisaliście.
26 paź 19:44