Wyliczanie średniej geometrycznej
Konrad: Witam,
Mam następujący problem z wyliczaniem średniej geometrycznej.
Dane jest następujące zadanie:
W czterech kolejnych latach inflacja w Polsce wynosiła odpowiednio: 7,3%, 10,1%, 5,5% i 1,9%.
Jaka była średnia inflacja w tych 4 latach? Wynik podaj z dokładnością do drugiego miejsca po
przecinku.
Według autora zbioru zadań prawidłowy wynik to 6,16%. Jak dojść do tego wyniku?
6 lut 19:59
Konrad: Podbijam, bardzo proszę o pomoc.
6 lut 20:20
pigor: ..., szukana średnia inflacja :
is= 4√ 107,3%*110,1%*105,5*101,9%−1=
4√ 1,073*1,101*1,055*1,019−1=
=
4√ 1,2700−1= =1,061575606−1= =0,0616=
6,16% z zadaną dokładnością .
6 lut 20:46
Konrad: Dziękuję bardzo @pigor
6 lut 20:47
PW: Swoją drogą jestem ciekaw, czy ekonomiści wiedzą (umieją uzasadnić) skąd biorą się takie wzory,
czy też mają powiedziane: średnia inflacja to średnia geometryczna i już.
6 lut 21:18
Saizou : ja miałem to kiedyś wyprowadzane na zajęciach do konkursu, ale już nie pamiętam

z tego
zostało tak jak napisałeś
PW "średnia inflacja to średnia geometryczna"
6 lut 21:30
PW:
| w1 | |
| = 1,073 (cokolwiek by to miało znaczyć) |
| w0 | |
Po wymnożeniu stronami
A myślimy tak:
− co by było, gdyby ten współczynnik był przez kolejne cztery lata jednakowy, równy i
s ?
− Byłoby
| w4 | |
| = is4, czyli is4 = 1,2700, a więc i3 = 4√1,2700. |
| w0 | |
pigor odjął jedynkę, żeby była od razu odpowiedź na pytanie.
6 lut 22:11
daras: sztuczka z 1 mnie nie przekonuje, przecież procenty są procentami więć czemu nie podstawiać
7,3%=0,073 itd? wtedy średnia arytmetczna daje prawie dokładną odpowiedź a geometryczna jest
do luftu
7 lut 08:58
PW: Dlatego nie można, że operacje typu
7,3% + 10,1% = 17,4%
są bez sensu. Nie wolno dodawać procentów (wskaźników). Są to procenty innych
wielkości. Gdybyśmy mieli dodać 12% zarobków Jasia (zarabia 1600 zł) i 38% zarobków Kuby
(zarabia 11 000 zł) i zapisali to jako 12%+38% = 50%, to zaraz zapytają: 50% czego − co
to w ogóle oznacza to 50%, to jakieś nieporozumienie.
7 lut 13:04