Rozwiąż równanie (Z+i)^6=i^4 oraz...
Gambula;(: 1) (Z+i)
6=i
4
Moglibyście mnie nakierować na jakiś sposób? Pierwiastkowanie całości i korzystanie potem ze
wzoru na sume szcześcianów nie skonczylo się niczym dobrym
25 paź 18:38
Krzysiek60: na razie co wymyslilem to i4=1
25 paź 18:41
PW: | | z+i | |
(z+i)6=−i4i2 ⇔ (z+i)6=−i6 ⇔ ( |
| )6=−1 |
| | i | |
Liczby
tworzą pierwiastek szóstego stopnia z (−1), jest 6 rozwiązań:
| z+i | | z+i | |
| = i lub |
| = −i itd. |
| i | | i | |
25 paź 18:46
Krzysiek60: czekaj moze tak dalej
(z+1)6−1=0
(z+1)6−16= 0
[(z+1)3]2−[(1)3]2=0
[(z+1)sup>3−1][(z+1)3+1]=0
teraz oba czynniki przyrownaj do 0
25 paź 18:47
Gambula;(: No i w zasadzie to by było (x+yi+i)
3=i
2 , po wieeeelu uproszczeniach i porównaniu czesci
urojonej i rzeczywistej wychodzi mi układ równań:
| ⎧ | x(x2−3y2−6y−3)=−1 | |
| ⎩ | 3x2y−y3+3x2−2y2−3y−1=0 |
|
25 paź 18:47
PW: I się zarąbiesz. Czytaj uważnie 18:46 − jedyne co musisz wiedzieć to jak wyglądają liczby
tworzące pierwiastek szóstego stopnia z (−1).
25 paź 18:50
Gambula;(: PW jeszcze jedno pytanie? dlaczego 6 rozwiazan i (z+i)/i=−i ?
(z+i)/i = 6√−1 =6√i6*1 = samo i
wytlumaczysz? xd
25 paź 19:00
Gambula;(: Ahaa dobra widze. Sory slepy jestem −,− Dziekuje bardzo za pomoc
25 paź 19:02