Punkty wspólne z osiami układu współrzędnych
Dwite: ile punktów wspólnych z osiami układu współrzędnych ma okrąg x2 +y2 − 4x +6y = 0 ?
26 paź 12:45
Jerzy:
Dla x = 0 , y = ?
Dla y = 0 , x = ?
26 paź 12:47
ICSP: (x−2)2 + (y + 3)2 = 4 + 9 = 13
S(2,−3) , r = √13
3 punkty wspólne.
26 paź 12:47
Dwite: ICSP skąd dokładnie wiesz, że 3 punkty wspólne ?
26 paź 12:57
ICSP: narysuj przybliżony wykres.
26 paź 12:59
Jerzy:

y
2 − 6y = 0 ⇔ y(y + 6) = 0 ⇔ y = 0 lub y = − 6
x
4 − 4x = 0 ⇔ x(x − 4) = 0 ⇔ x = 0 lub x = 4
Masz trzy punkty (0,0) ; (0,−6) ; (4,0)
26 paź 13:20