Metryka
Krzysiek60: Udowodnic ze funkcja d;
d(x,y) = {1 dla x≠y
{0 dla x=y
metryzuje dowolny zbior Z
1) d(x,y)= 0 ⇔x=y z definicji funkcji
2) d(x,y)= d(y,x) z definicji funkcji
mam problem z trzecim warunkiem metryki
d(x,z)≤d(x,y)+d(y,z)
26 paź 18:58
math: na trzeci warunek można popatrzeć inaczej jak na nierówność trójkąta;
i rozpatrujemy przypadki;
musimy jedynie dorzucić punkt dodatkowy do rozumowania; czyli:
niech x,y,z, ∊ Z będą dowolne.
wtedy:
#1
x=z;
d(x,z)=0
x=y;
d(x,y) = 0
y=z
d(y,z) = 0 stąd w tym przypadku:
d(x,z)≤ d(x,y)+d(y,z)
jeśli x≠y lub y≠z to analogicznie;
i rozpisz pozostałe przypadki, zobacz co Ci wyjdzie. Dowód jest dla dowolnych x,y,z∊Z
Daj znać co o tym myślisz
26 paź 19:11
Krzysiek60: Czesc

Wiec tak bede musial to rozbic na przypadki
1) juz zrobliles to oczywiste 0≤0
2) x≠y≠z≠x
d(x,z)≤d(x,y)+d(y.z)
3) x=z
z≠y
y=x
d(x,z)≤d(x,y)+d(y,z)
0≤0+d(y,z) prawda
I zostana jeszcze dwa przypadki do rozpatrzenia ale to juz widze ze bedzie dobrze
26 paź 19:33
math: proponuję przypadki uzależniać od relacji x i z;
czyli
#1 x = z; + pod−przypadki zależności pozostałych zmiennych
#2 x ≠ z; + pod−przypadki zależności pozostałych zmiennych

powodzenia
26 paź 19:45
Krzysiek60: Dziekuje za pomoc
26 paź 19:47