liczby zespolone
Dominik: Gdzie robię błąd?
(2 + i
√12)
5
|z| =
√22+√122 = 4
korzystam ze wzoru z
n=|z|
n(cosnφ+isinnφ)
(2+i
√12)
5= 4
5(cos (5
π3) + isin(5
π3))=4
5(cos
53+isin
53)=
=4
5(cos 1π+
23π + isin 1 π+
23π)=4
5(cos π−
13π + isin π−
13π)=
=4
5(−cos
13π + isin
13π) = 1024(−
12 + i
√32)
A odp w książce to
2
9 (1−i
√3)
Nie rozumiem nawet skąd 2
9 skoro moduł z = 4, a potęga (n) = 5....
25 paź 20:16
Krzysiek60: 2
10= 1024
teraz wymnoz
25 paź 20:29
jc: | | 1+i√3 | | 1−i√3 | |
(2+i√12)5 = 45 ( |
| )5=45 |
| =29(1−i√3) |
| | 2 | | 2 | |
25 paź 20:29
Dominik: Krzysiek, a czy to nie na to samo wychodzi?
25 paź 20:38
Krzysiek60: Wychodzi to samo . Ale oczekiwali takiej odpowiedzi .
zapytaj jc co on zrobil bo ja nie wiem dlaczego tak ?
25 paź 20:41
Dominik: jc widzę że robił to tak 29*2(−12 + u{√3}{2)) dwójka dwójka przed nawiasem i w
mianownikach
się skrócą i zostanie 29(−1+√3)
25 paź 20:44
Dominik: Tylko, że na kolosie bym się pewnie nie domyślił i ciekawe czy by mi uznał wynik za poprawny...
25 paź 20:45
jc: Twój wynik jest przeciwny do prawidłowej odpowiedzi.
w
6=1
|w|=1, więc sprzężenie w = 1/w.
Dlatego w
5=w
6/w=1/w=sprzężenie w.
25 paź 20:48