Klasy abstrakcji
mietek: Pokazać że jeżeli A i B są dwiema klasami abstrakcji relacji R na zbiorze Z to:
1. x∊A ∧ x ∊B ⇒A=B
2. A∩B=∅
dowód myślowy jest prosty dla obu przypadków jeśli jakiś element należy do oby klas abstrakcji
to są sobie one równe z definicji Każdy element
x∊X należy do dokładnie jednej klasy abstrakcji, mianowicie [x]. Wynika stąd, że dwie klasy
równoważności
odpowiadające elementom x i y są identyczne, gdy zachodzi, gdy x ~y
a dla drugie cześć wspólna dwóch klas abstrakcji jest równa zbiorowi pustemu
też z definicji jeśli klasa abstrakcji dzieli zbiór R na rozłączne podzbiory to ich cześć
wspólna jest zbiorem pustym
Problemem jest jak to zapisać matematycznie , wykładowca nie czyta rozprawek ?
27 paź 09:47
jc: Dlaczego A∩B=∅?
Chyba chodziło o to, że jeśli A, B są klasami abstrakcji pewnej relacji, to
A=B lub A∩B=∅.
Wystarczy pokazać, że jeśli A∩B≠∅, to A=B.
Jeśli A∩B≠∅, to znajdziemy x należące równocześnie do A i B.
Spróbuj sam pokazać, że wtedy A=B, bez powoływania się na to, że A=[x] i B=[x].
Inaczej faktycznie nie ma czego dowodzić.
27 paź 10:06
math: udało się czy potrzebne są dalsze wskazówki?

pzdr
27 paź 12:03
27 paź 12:29