Równanie z parametrem
Kuba: Witam proszę rozwiaznaie zadania, z góry dziękuję.
Wyznacz liczbę rozwiązań równania w zaleznosci od wartosci parametru m. W przypadku istnienia
rozwiazań wyznacz je : |x−6|+|x+1|=m
24 paź 21:24
the foxi:

najlepiej chyba graficznie
24 paź 21:29
Krzysiek60:

Rysuj wykres funkcji y=|x−6|+|x+1| ( na przedzialach)
potem tnij wykres prosta y=m
24 paź 21:29
Krzysiek60: Zawsze mam problem
czy dla y=7 jest jedno czy nieskonczenie wiele rozwiazan ?
24 paź 21:32
the foxi:
wedug mnie dla m=7 rozwiązaniem są liczby z przedziału x∊[−1;6]
a tych jest nieskończenie wiele
24 paź 21:34
Tadeusz:
1
o
x∊(−
∞, −1)
−x+6−x−1=m
−2x=m−5 x= ...
| | 5−m | |
w tym przedziale ma rozwiązanie jesli |
| <−1 |
| | 2 | |
5−m<−2 ⇒ m>7
itd ... itd ...
24 paź 21:36