Wyznaczyć dwie ostatnie cyfry liczby 3^128
Weronika: Wyznaczyć dwie ostatnie cyfry liczby 3128
jakie najlepsze twierdzenie do tego ? Eulera ?
Może ktoś pomóc w rozwiązaniu ?
Pozdrawiam
21 paź 20:42
21 paź 22:26
ICSP: 3128 = 964 = 8132 = (10 * 8 + 1)32 = 10k + 1 , k ∊ Z
ostatnie przejście wynika z wzoru dwumianowego Newtona.
21 paź 22:31
Adamm:
3128 ≡ (−1)128 = 1 (mod 4)
φ(25) = 20
3128 ≡ 38 = 9*(27)2 ≡ 36 ≡ 11 (mod 25)
⇒
3128 przystaje do 11, 36, 61, 86 mod 100
ale z tego że przystaje 1 mod 4
3128 ≡ 61 (mod 100)
21 paź 22:31
ICSP: dwie ostatnie a nie jedną
21 paź 22:32
Mila:
100=22*52
φ(100)=40
340=1(mod100)
3128=(340)3*38
34=81
812=6561
3128≡1(mod100)* 61 (mod100)≡61(mod100)
21 paź 22:58
Weronika: @Mila nie rozumiem tylko dlaczego obliczyłaś w kolejnych krokach 34 i 812
i końcowy wynik również jakbyś mogła wytłumaczyć (1(mod100)*61(mod100)
22 paź 10:30
Mila:
(34)2=38
3128= (340)3)*38
(340)3≡1(mod100)
38≡61(mod100)
mnożymy stronami i masz jw.
22 paź 16:22
Weronika: to jeszcze dopytam jak przy tak duże potędze jak 3120 obliczyć mod z tego.
Konkretnie chodzi mi tylko już o ten wpis (340)3= 1(mod100) na pewno jest jakiś szybki
sposób
25 paź 18:22
25 paź 19:34
Marek: to jest to samo (3
40)
3 = 1 ( mod 100) co (3
40)=1(mod100)


?
22 lis 20:34
Mila:
Jeżeli masz liczbę np.
201≡(mod100)
to
2012≡1(mod100) i do każdej potęgi
Z faktu (340)≡1(mod100)⇒(340)3≡1(mod100)
22 lis 20:52