matematyka
Lil01: Oblicz długości odcinków: AB, BC i AC. Czy punkty: A,B,C są współliniowe ?
A(−2√2,8) B(0,0) C(√2,−4)
Wyszło mi, że długość AB jest równa 6√2, BC 3√2 a AC √154 i nie wiem jak sprawdzić czy są
współliniowe
26 paź 17:59
a7: B przechodzi przez początek układu współrzędnych więć prosta ma postać y=ax
jeżeli jest współliniowy z innymi to muszą lezeć na tej prostej sprawdzamy dla A
8=a*(−2√2)
a=−2√2
teraz sparwdzamy dla C
−4=−2√2*√2
−4=−4
punkty te są współliniowe
26 paź 18:19
jc: | | 1 | | 2 | |
B= |
| A+ |
| C, a więc B leży na odcinku AC. |
| | 3 | | 3 | |
26 paź 18:20
Krzysiek60:

jesli sa wspoliniowe to musza lezec na jednej prostej
najprosciej to sprawdzic wspolczynniki kierunkowe prostej AC i AB
Wspolczynnik dla prostej AC
A= (−2
√2,8) C=(
√2.−4))
| | −4−8 | | −12 | |
a= |
| = |
| ( jak chcesz to usun sobie niewymiernosc |
| | √2+2√2 | | 3√2 | |
licz tak samo dla prostej AB
Te wspolczynniki musza byc rowne jesli punkty sa wspoliniowe
Widzisz wiecej pisania niz liczenia
26 paź 18:24
Lil01: Dziękuję, już rozumiem to
26 paź 18:30
PW: Najprościej by było gdyby nie pomyłka w obliczeniu |AC|. Poprawney wynik to |AC|=√162=9√2.
Po to kazali policzyć wszystkie długości, żeby mozna było powiedzieć:
(1) |AB|+|BC|=|AC|
bo 6√2+3√2=9√2.
Równość (1) oznacza, że punkty A, B, C są współliniowe (taka jest definicja punktów
współliniowych, oczywiście punkty mogłyby występować w innej kolejności)..
26 paź 18:35
Krzysiek60: Dobry wieczor PW
fakt .
26 paź 18:40
Mila:
Prosta przechodząca przez (0,0)
y=ax
−4=a*
√2
y=−2
√2x
Czy A=(−2√2,8) należy do tej prostej ?
y=−2
√2*(−2
√2)=4*2=8
A,B, C są współliniowe
26 paź 20:14