Metryka
Krzysiek60: Udowodnij ze funkcja d: d(AB)= √(x2−x1)2+(y2−y1)2 gdzie A=(x1 yy1) i B=(x2,y2)
jest metryka
na plaszczyznie kartezjanskiej
1. d(AB)=0 ⇔A=B to wynika z definicji funkcji
2. d(AB)= d(BA) tez wynika z definicji funkcji
3. d(AC)≤d(AB)+d(BC)
przyjmuje C=(x3,y3)
√(x3−x1)2+(y3−y1)2≤√(x2−x1)2+(y2−y1)2+√(x3−x2)2+(y3−y2)2
Po wymnozeniu pod pierwiastkami i podniesieniu do potegi drugiej dostalem
−2x22+2x1x2+2x3x2−2x1x3−2y22+2y1y2−2y1y3+2y2y3≤0
−x22+x1x2+x3x2−x1x3−y22+y1y2−y1y3+y2y3≤0
We wskazowce ma podane ze tu nalezy wykorzystac nierownosc Schwarza
|a1b1+a2b2|≤√a12+a222*√b12+b22
Ktos pokaze jak ? Tylko nie tak ze Ty wiesz bo nie wiem ale co jest co
26 paź 22:33
PW: A musisz to wszystko tak formalnie dowodzić?
Przecież d(AC)≤d(AB)+d(BC) to najzwyczajniejsza nierówność trójkąta.
26 paź 23:12
Krzysiek60: Dobry wieczor
PW 
W sumie nie musze .
Tylko tak sobie pomyslalem jakby przyjac
a
1= x
1x
2
a
2= x
2x
3
a
3= −x
1x
3
b
1= y
1y
2
b
2= y
2y
3
b
3= −y
1y
3
|(x
1x
2)(y
1y
2)+(x
2x
3)(y
2y
3)+(−x
1x
3)(−y
1y
3)|≤
√(xx1)2+(x2x3)2+(−x1x3)2*
√(y1y2)2+(y2y3)2+(−y1y3)2
ale co z( −x
22) i(− y
22) ?
26 paź 23:22
jc: Dzień dobry

u,v to wektory
u*v = iloczyn skalarny u i v
v
2=v*v, aby za dużo nie pisać
|v|=
√v2, definicja normy (długości) wektora
d(A,B)=|A−B|, definicja rozważanej odległości
Wykorzystamy teraz nierówność Schwarza: u*v ≤ |u| |v|
|u+v|
2=(u+v)
2=u
2+ 2u*v + v
2 ≤|u|
2+2|u| |v| +|v|
2=(|u| + |v|)
2
Stad |u+v| ≤ |u| + |v|.
Na koniec podstaw (zadanie dla Ciebie)
u=A−B, v=B−C.
27 paź 07:55
Krzysiek60: Dzien dobry
jc 
dziekuje .
27 paź 08:04