Dobierz parametry k i m tak aby funkcja ta przyjmowała wartości niedodatnie
aLA: Dane jest funkcja g(x)=−x2+(2−k)x−2m i x należy do rzeczywistych
Dobierz parametry k i m tak aby funkcja ta przyjmowała wartości niedodatnie w zbiorze
(−nieskończoność,−1) suma (4,nieskończoność)
25 paź 18:29
the foxi:
miejsc a zerowe to −1 i 4
25 paź 19:24
aLA: To wiem, nie umiem sobie poradzić z dwoma parametrami
25 paź 19:58
Tadeusz:
... masz miejsca zerowe i wiesz że a=−1
Zatem znasz postać iloczynową tej fynkcji. Czego jeszcze Ci brakuje

?
25 paź 20:14
Krzysiek60: g1(x)= −(x+1)(x+4)= −x2+3x+4
porownuje wspolczynniki
stad 2−k= 3 stad k=−1
−2m=4 stad m=−2
25 paź 20:19
Krzysiek60: Jak wysylalem to zauwazylem ze jest zle
g1(x)= −x(x+1)(x−4)= itd
25 paź 20:21
Tadeusz:
... i znów "literówka" ?
25 paź 20:30
Krzysiek60: Witaj

To niech poprawi . Schemat ma
25 paź 20:32
Jerzy:
Zadanie było chyba przedwczoraj i pokzałem autorowi inny wydźwięk treści.
25 paź 22:24