Dlaczego ten szereg jest rozbieżny a nie zbieżny?
ADAM: Może ktoś mi wytłumaczyć dlaczego ten szereg jest rozbieżny, skro liczę to na wszelkie sposoby
i mi wychodzi, że jest zbieżny?
Policzyłem granicę zn i wyszło mi 0...policzyłem granicę modułu i też mi wyszło 0...a w
odpowiedziach jest, że szereg jest rozbieżny i nie mam pojęcia dlaczego.
∑(i/(n+i√n)
25 paź 23:45
jc: | i | | 1 | i | | 1 | 1+i√n | |
| = |
|
| = |
|
| |
| n+i√n | | √n | √n+i | | √n | n+1 | |
| | 1 | | 1 | |
∑ |
| jest zbieżny, ale szereg ∑ |
| jest rozbieżny. |
| | √n(n+1) | | n+1 | |
Dlatego Twój szereg jest rozbieżny.
25 paź 23:53
ADAM: Nie rozumiem

Ogólnie przy każdym zadaniu kiedy szereg jest rozbieżny to mi i tak wychodzi, że jest zbieżny.
Nie rozumiem kiedy szereg jest zbieżny... Jak mam to poznać? Granicą (1/
√n2 + n) jest 0 to
po czym stwierdzamy, że mimo wszystko ten ciąg jest rozbieżny?
26 paź 00:00
jc: To, że składniki maleją do zera nie wystarcza, aby suma była zbieżna. Spójrz na przykład.
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + |
| + |
| |
| √1 | | √2 | | √3 | | √4 | | √5 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 5 | |
≥ |
| + |
| + |
| + |
| + |
| = |
| =√5 |
| | √5 | | √5 | | √5 | | √5 | | √5 | | √5 | |
Ogólnie
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| +...+ |
| ≥ √n |
| √1 | | √2 | | √3 | | √n | |
26 paź 06:44
Adamm:
szereg ∑ cn gdzie cn = an+ibn, an, bn∊R jest zbieżny
wtedy i tylko wtedy gdy
∑ an jest zbieżny oraz ∑ bn jest zbieżny
26 paź 08:47
Bleee:
A ∑ bn jest rozbiezny
26 paź 08:51