Oblicz granice
kama: 1) lim(x,y)→(0,1) x2/(y2 +1)
2) limx,y)→(0,0) x*sin(1/x2 +y2)
3) lim{x,y)→(a,0) (y2 +sin(xy)/ y
4) limx,y)→(0,0) ln(x+2y)/ √x2 +y2
5)lim x,y)→(0,0) (0 √9 + x2 +y2 −3 )/(x2 +y2)
27 paź 13:42
Adamm:
no więc, z czym dokładnie jest problem
27 paź 13:44
kama: Policzyłam dane granice ale nie jestem pewna odpowiedzi . w 1) wyszło mi 0 , w 2) 0 , w 3) 0 ,
w 4) ln2. Za 5 nie wiem jak się zabrać ,myślałam o podstawieniu zmiennej z = x2 +y2 i wtedy
liczyć regułą de l’Hospitala
27 paź 13:56
kama: pomyliło mi się w x
lim(x,y)→(1,0) ln(x+2y)/ √x2 +y2
27 paź 13:57
Adamm:
1) ok
2) ok
3) źle, wynik to a
4) ok
| | √9+x2+y2−3 | |
5) |
| ? Jeśli tak tam jest, to możesz podstawić z=x2+y2. |
| | x2+y2 | |
Dalej co zrobisz, twoja sprawa. Możesz i liczyć regułą l'Hopitala
27 paź 14:09
kama: czy w 3) sin(a*0) czyli sin(0) stąd zostaje (y2 +0)/y czyli 0 ?
27 paź 14:23
Adamm:
najprościej chyba z szeregu Taylora
| sin(xy) | | (xy)2n | | 02n | |
| = x ∑n=0∞ |
| → a ∑n=0∞ |
| = a |
| y | | (2n+1)! | | (2n+1)! | |
27 paź 14:35