prawdopodobieństwo zdarzenia
Karo: Uczeń losowo wybiera odpowiedzi do dwóch zadań testowych. Wpierwszym zadaniu spośród
czterech odpowiedzi jedna jest poprawna, a w drugim – spośród pięciu odpowiedzi dwie
są poprawne. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że uczeń właściwie odpowiedział:
a) w pierwszym zadaniu,
b) w drugim zadaniu,
c) co najmniej w jednym zadaniu.
25 paź 09:41
Blee:
a czy w drugim zadaniu ma zaznaczyć dwie prawidłowe odpowiedzi, czy zaznacza tylko jedną
odpowiedź i ważne by była to jedna z tych dwóch prawidłowych
25 paź 09:53
Blee:
| | 1 | | 2 | | 1 | | 2 | |
P(C) = P(AuB) = P(A) + P(B) − P(AnB) = |
| + |
| − |
| * |
| |
| | 4 | | 5 | | 4 | | 5 | |
25 paź 09:54
lenaa: | | 1 | |
Blee, a w b) nie będzie |
| |
| | 10 | |
25 paź 13:04
Karo: w drugim zadaniu chyba chodzi o to, że muszą być prawidłowe dwie odpowiedzi. Tak załóżmy.
25 paź 13:07
Pytający:
Jeśli w drugim zadaniu zaznacza 2 odpowiedzi to wtedy:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 13 | |
c) P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)= |
| + |
| − |
| * |
| = |
| |
| | 4 | | 10 | | 4 | | 10 | | 40 | |
lub z przeciwnego:
| | 3 | | 9 | | 13 | |
P(A∪B)=1−P((A∪B)')=1−P(A'∩B')=1− |
| * |
| = |
| |
| | 4 | | 10 | | 40 | |
25 paź 14:03