Przechodniość
Lily : Na zbiorze E = N x N definiuje y relacje R następująco
(a, v) R(a', b') <−−−> ab'=a'b
Mam pokazać, że to relacja rownowaznosci.
Z warunkiem zwrotnosci i symetrii sobie poradziłam, ale przechodniości nie umiem doprowadzić
tak, żeby obie strony były sobie równe.
Bardzo proszę o przykładowe rozwiązanie tego warunku. Ja wiem jak to się robi, ale po prostu
nawet
przez dodawanie stronami nie umiem wyjść do poprawnego wyniku, bo wchodzą zupełnie różne
rzeczy.
Proszę nie wklejać definicji przechodniości itp. To mi nic nie da
26 paź 12:03
Lily : Przepraszam, powinno być definiujemy *
26 paź 12:04
jc:
(a,b)R(a',b') i (a',b')R(a'',b'')
ab'=a'b i a'b''=a''b'
ab' b'' = a'b b''= a'b'' b = a"b' b
(ab'' − a"b)b' = 0
gdybyśmy wiedzieli, że b'≠0, to mielibyśmy
ab''=a''b
(a,b)R(a'',b")
26 paź 12:46
jc: Uwaga, dysponując tylko liczbami naturalnymi, musimy jakoś inaczej
uzasadnić przejście typu
xc=yc ⇒ x=y
(oczywiście musimy wykluczyć c=0)
26 paź 12:49
Tetra: Nie rozumiem co się stało w 3 linijce .mógłbyś wytłumaczyć?
26 paź 23:05
jc: Pierwsze równość mnożę przez b'' , drugą przez b i porównuję.
27 paź 10:08