matematykaszkolna.pl
relacje brakpomyslu : Jeżeli (a,b)∄nalezy do relacji, to czy to oznacza, ze a jest w relacji z b?
26 paź 18:12
PW: Co oznacza napis (a,b)∄ ?
26 paź 18:15
brakpomyslu : Para uporządkowana
26 paź 18:35
PW: (a, b) − tak, to powszechnie używane oznaczenie pary uporządkowanej, ale (a, b)∄ ? Czy ty przypadkiem nie wymyślasz znowu problemów, których nie ma?
26 paź 18:40
brakpomyslu : Chodzi mi o to czy te zapisy są stosowane zamiennie. Np.jeśli mam klasę abstrakcji [a]={a, b, c} To czy mogę zapisać, ze (a, a) należy do R lub aRa I oba napisy będą jednoznaczne?
26 paź 18:44
brakpomyslu : Przez R mam na myśli relacje.
26 paź 18:48
PW: Ty chyba politykiem będziesz. Dwa razy pytam co oznacza ten symbol ∄, a odpowiadasz banały jak polityk ciemnemu ludowi.
26 paź 18:48
brakpomyslu : Przepraszam, może po prostu podam konrektne zadanie i na nim postaram się wyjaśnić o co mi chodzi. (aRb)⇔(∃k a−b=5k) k należy do całkowitych Jedna z klas abstrakcji będzie [1]={1,6,11,16...} A wiec czy mogę napisac, ze np. (1, 16) należy do R lub ze 1R16 i otrzymam to samo znaczenie?
26 paź 18:54
PW: Oczywiście, ale już o to pytałeś wczoraj.
26 paź 19:25
Adamm: Ale co to niby znaczy (a,b)∄ emotka
26 paź 19:27
brakpomyslu : Nie, nie o to. W moim pytaniu nawet nie pojawił się zapis " xRy". Ale dziękuje za pomoc. emotka
26 paź 19:36
PW: No polityk. Za jasną cholerę nie przyzna się do błędu, nawet do błędu pisarskkiego.
26 paź 19:47