Liczby zespolone
Clst: Rozwiąż równanie zespolone:
Jak to ruszyć? Pomnożenie przez sprzężenie mianownika nic nie daje...
jak przeniosę mianownik na drugą stronę i spierwiastkuję to
x+yi+i=x+yi−i
czyli
i=−i
wychodzi sprzeczność...?
24 paź 22:02
Benny: (z+i)4=(z−i)4, z≠i
I teraz z różnicy kwadratów.
24 paź 22:05
jc: Jaki liczby podniesione do 4 potęgi dają 1?
±1, ±i
Masz więc 4 przypadki.
| z+i | | z+i | | z+i | | z+i | |
| =1 lub |
| =−1 lub |
| =i lub |
| =−i |
| z−i | | z−i | | z−i | | z−i | |
Pierwszy przypadek.
| z+i | |
| =1, z+i=z−i, i=0, sprzeczność |
| z−i | |
Drugi przypadek
| z+i | |
| =−1, z+i = −(z−i), 2z=−2i, z=−i |
| z−i | |
itd.
24 paź 22:08
Clst: Dzięki!
W czwartym ma być sprzeczność a w trzecim z=−1 jeśli się nie pomyliłem
24 paź 22:25