wielokąty na płaszczyźnie
wielokąt:

Sprawdź, czy czworokąt ABCD o danych przedstawionych na rysunku jest trapezem. Jeśli tak, to
oblicz jego pole.
a)
24 paź 11:41
wielokąt:

a tu podpunkt b)
24 paź 11:42
wielokąt: Te kropki to kąty proste.
24 paź 11:42
PW: a) Z danych na rysunku nie wynika równoległość ab i cd, to tylko sugestywne wykonanie rysunku.
Wystarczy wziąć większy trójkąr abd z doklejonym na zewnątrz odcinkiem bc o długości 4√3, pod
tym samym kątem do boku bd..
Nachylenie cd do ab będzie oczywiście inne.
24 paź 14:29
wielokąt: Właśnie w odpowiedziach mam, że w a) czworokąt jest trapezem. Natomiast w b) nie.
24 paź 16:13
ite: b/
z ΔDAE prostokątnego |DA|=6
z ΔDCE prostokątnego |CE|=6
ΔDAE∼ΔDCE (bbb) → |<AED|=|<EDC|
|<AEC|=|<AED|+90o
|<ADC|=|<ADE|+90o → |<ADC|=|<AEC|
|AE|=|DC i |DA|=|CE|
czworokat AECD jest równoległobokiem → czworokąt ABCD jest trapezem
24 paź 16:45
wielokąt: Rozumiem, dziękuję. A podpunkt a)?
24 paź 16:46
ite:
już PW napisał
24 paź 16:49
wielokąt: Według moich odpowiedzi jego odpowiedź jest błędna, gdyż czworokąt ten jest trapezem.
24 paź 16:52
iteRacj@:
b/
Podtrzymuję to, co napisałam 16:45, ale teraz zauważyłam, że jeśli <EBC jest prosty, to z
pozostałych danych wynika, że EB nie może mieć długości 2. Kąt prosty i taka długość tego
odcinka się wzajemnie wykluczają. Może o to chodzi w odpowiedziach (taki trapez nie istnieje).
24 paź 19:16