matematykaszkolna.pl
wielokąty na płaszczyźnie wielokąt: rysunekSprawdź, czy czworokąt ABCD o danych przedstawionych na rysunku jest trapezem. Jeśli tak, to oblicz jego pole. a)
24 paź 11:41
wielokąt: rysuneka tu podpunkt b)
24 paź 11:42
wielokąt: Te kropki to kąty proste.
24 paź 11:42
PW: a) Z danych na rysunku nie wynika równoległość ab i cd, to tylko sugestywne wykonanie rysunku. Wystarczy wziąć większy trójkąr abd z doklejonym na zewnątrz odcinkiem bc o długości 43, pod tym samym kątem do boku bd.. Nachylenie cd do ab będzie oczywiście inne.
24 paź 14:29
wielokąt: Właśnie w odpowiedziach mam, że w a) czworokąt jest trapezem. Natomiast w b) nie.
24 paź 16:13
ite: b/ z ΔDAE prostokątnego |DA|=6 z ΔDCE prostokątnego |CE|=6 ΔDAE∼ΔDCE (bbb) → |<AED|=|<EDC| |<AEC|=|<AED|+90o |<ADC|=|<ADE|+90o → |<ADC|=|<AEC| |AE|=|DC i |DA|=|CE| czworokat AECD jest równoległobokiem → czworokąt ABCD jest trapezem
24 paź 16:45
wielokąt: Rozumiem, dziękuję. A podpunkt a)?
24 paź 16:46
ite: już PW napisał
24 paź 16:49
wielokąt: Według moich odpowiedzi jego odpowiedź jest błędna, gdyż czworokąt ten jest trapezem.
24 paź 16:52
iteRacj@: b/ Podtrzymuję to, co napisałam 16:45, ale teraz zauważyłam, że jeśli <EBC jest prosty, to z pozostałych danych wynika, że EB nie może mieć długości 2. Kąt prosty i taka długość tego odcinka się wzajemnie wykluczają. Może o to chodzi w odpowiedziach (taki trapez nie istnieje).
24 paź 19:16