Oblicz granice funkcji korzystając ze schematu Hornera
Xicor: Oblicz granice funkcji korzystając ze schematu Hornera:
x→ −3
Nigdy nie liczyłem schematem Hornera, ale z tego co patrzyłem trzeba liczyć tabelką i nie wiem
przez co mnożyć. Proszę o pomoc
26 paź 22:03
jc: Hornej bez tabelki
x3+3x2 − 3x2 − 9x + 9x+36 = (x2−3x+9)(x+3)
x2−9=x2+3x −3x+9=(x−3)(x+3)
26 paź 22:08
Adamm:
tego schematu Hornera się tak nie używa, że aż zapomniałem jak to się właściwie robi
26 paź 22:10
Krzysiek60: ja takze tylko w szkole liczylem Nigdy go nie lubilem zreszta
x3+3x+36=0
W(1)≠0
W(−1)≠0
w(2)≠0
W(−2) ≠0 tym bardziej
W(3)≠0 (to widac od razu
W(−3) = (−3)3+3*(−3)+36=0 jest
(x3+3x+36) : (x+3) dziel
x2−9= (x+3)(x−3)
26 paź 22:11
Mila:
w(x)=x
3+3x+36
Szukamy pierwiastka wśród dzielników liczby 36
W(−3)=−27−9+36=0
1 0 3 36 x=−3
1 −3 12 0
x
3+3x+36=(x+3)*(x
2−3x+12)
p(x)=x
2−3x+12
Δ=9−4*12<0 brak pierwiastków
| (x2−3x+12)*(x+3) | | x2−3x+12 | |
| = |
| |
| (x−3)*(x+3) | | x−3 | |
licz granicę
26 paź 22:18
26 paź 22:19