Nie mam pojecia jak to zrobić ?
Dorota:

Proszę o pomoc

Oblicz sumę obwodów trójkątów równobocznych przedstawionych na rysunku, jeśli
suma długości okręgów jest równa 12π.
25 mar 19:34
kamis:
Bok większego trójkąta − a
Wtedy:
| | a√3 | | a√3 | |
2π * |
| + 2π * |
| = 12π |
| | 3 | | 6 | |
πa
√3 = 12π
a = 4
√3
Bok mniejszego trójkąta − b
Wtedy:
b = 2
√3
Suma obwodów: 3 * 4
√3 + 3 * 2
√3 = 12
√3 + 6
√3 = 18
√3
25 mar 20:28
Dorotaz: Bardzo dziękuję za pomoc
25 mar 20:35
Agata: Dlaczego przy liczeniu boku mniejszego trójkąta mamy że r =b√3/ 3 a nie /6 skoro tak jest we
wzorze?
25 paź 20:49
iteRacj@: Ponieważ okrąg o promieniu r, który dla większego trójkąta jest okręgiem wpisanym, jest dla
mniejszego trójkąta okręgiem opisanym.
25 paź 21:27