W jaki sposób udowodnić ze istnieją całkowite pierwiastki w obu równaniech ?
Dan09: Dane są równania
x2 − px + q = 0 oraz x2 − px − q = 0,
gdzie p i q są liczbami naturalnymi.
Wykaż, że jeżeli obydwa równania mają pierwiastki całkowite,
to istnieją liczby naturalne a, b, takie że p2 = a2 + b2.
Czy implikacja odwrotna jest prawdziwa?
Zad. z olimpiady (czas na wysyłanie minął 23.10.2018)
24 paź 08:10
Adam:
Część 1
x1, x2 − rozw. pierwszego
y1, y2 − drugiego
x12+x22+y12+y22 = p(x1+x2+y1+y2)
(x1−x2)2−2x1x2+(y1−y2)2−2y1y2 = 2p2
(x1−x2)2+(y1−y2)2 = 2p2
Zatem a2+b2=2p2 dla pewnych a i b
24 paź 08:45
Adam:
Część 2
Niech a i b będą parzyste
a=2k1, b=2k2
p2 = 2k12+2k22 = (k1−k2)2 + (k1+k2)2
Niech a i b będą nieparzyste
a=2k1+1, b=2k2+1
p2 = 2k12+2k1+2k22+2k2+1 = (k1−k2)2+(k1+k2+1)2
Zatem udowodniliśmy
Jeśli a2+b2 = 2p2, to m2+n2 = p2 dla pewnych m i n
Jak udowodnić implikację odwrotną?
24 paź 08:52
jc:
x, y = rozwiązania.
x2−px+q=0
y2−py−q=0
p2=p2+2(x2−px+q)+2(x2−px−q)=(x−y)2+(x+y+p)2
Pozostaje do rozstrzygnięcia implikacja odwrotna ...
24 paź 11:53
jc: Oj, powinno być
p2=p2+2(x2−px+q)+2(y2−py−q)=(x−y)2+(x+y−p)2
24 paź 11:55
jc: p=5, 52=33+42
Równanie
x2−5x+3=0
nie ma jednak pierwiastków całkowitych.
24 paź 12:00