Rozszerzony algorytm euklidesa
Jakub: Mam problem z zadaniem:
Rozwiąż w liczbach całkowitych
2·x+ 5·y=4
Ktoś mógłby mi wyjaśnić jak tego dokonać?
24 paź 00:08
Jakub: Już wiem
24 paź 00:11
Blee:
5y = 4 − 2x
5y = 2(2−x)
więc 2−x MUSI być podzielne przez 5
stąd:
x = 5k+2
więc mamy:
2*(5k+2) + 5y = 4
10k + 4 + 5y = 4
10k + 5y = 0
y = −2k
więc:
x = 5k+2 ; y = −2k dla k∊Z
24 paź 00:12
Jakub: A to nie będzie x=2−5k?
24 paź 00:19
Blee:
a co za różnica
24 paź 00:20
Jakub: Jednak nie, pomyliłem się
24 paź 00:21
Jakub: A jak rozwiązać 2·x+ 6·y= 3?
Wychodzi mi, że 2x=3(1−2y)
więc 1−2y musi być podzielne przez 2
więc y=(1−2k)/2 co nie należy do liczb całkowitych.
24 paź 00:28
Blee:
zauważ, że 2x + 6y <−−− to jest liczba parzysta (zawsze)

Bo to w końcu = 2(x + 3y)
24 paź 00:32
Jakub: Czyli w sumie 2·x+ 6·y= 3 nie ma rozwiązania bo nie może być liczbą nieparzystą (czyli nie może
=3)?
24 paź 00:34
Blee:
dokładnie
24 paź 00:40
Jakub: Dzięki wielkie <3
24 paź 00:49