matematykaszkolna.pl
Wyznacz asymptoty f(x)= U{lnx}{x} Studentka xxx:
 lnx 
Wyznacz asymptoty f(x)=

x 
Z asymptotą pionową prawostronną nie miałam problemu i wyszła x=0 Z ukośną, a raczej w tym przykładzie poziomą zaczęły się schody. Policzyłam:

lnx 

x 

a=lim→+oo

= 0
 x 
 lnx lnx 
b=lim→+oo (

− 0*x )= lim→+oo

=0
 x x 
Stąd wniosek że asymptotą ukośną jest prosta y=0 Ale gdy wpisałam w kalkulator graficzny tą funkcję, to asymptota pozioma nie zgadza się z moimi obliczeniami Tutaj link z wykresem: https://www.desmos.com/calculator/jr2zs2nn2j Bardzo proszę o pomoc z tą asymptotą poziomą!
26 paź 18:00
Jerzy: Bo źle liczysz granice.
26 paź 18:05
Studentka xxx: Co jest źle?
26 paź 18:06
Jerzy: Dlaczego a = 0 ?
26 paź 18:10
Studentka xxx:
 lnx lnxx2 
a=lim→+oo

= lim→+oo

=0
 x2 
x2 

x2 

podzieliłam przez najwyższą potęgę mianownika i licznik dąży do 0, a mianownik do 1 , co łącznie daje 0 Nie mieliśmy jeszcze tej metody z pochodnymi (reguła de l'Hospitala), więc nie umiem inaczej tego policzyć jak przez podzielenie przez najwyższą potęgę mianownika
26 paź 18:23
Jerzy: Jeżeli lim w + nieskończonośi wynosi 0, to prosta y = 0 (oś OX) jest asymptotą poziomą funkcji i tutaj tak właśnie jest.
26 paź 18:34
Jerzy: Tą granicę policzyłaś dobrze, to ja źle popatrzyłem.
26 paź 18:36
Blee: Jerzy ... nie no dobrze ... a = 0 i b = 0 ... bo asymptota jest pionowa y = 0 emotka
26 paź 18:37
Studentka xxx: Ale z wykresem się ta asymptota nie zgadza
26 paź 18:37
Blee: tfu ... pozioma emotka
26 paź 18:38
Blee: zgadza się ... asymptota pozioma to SZCZEGÓLNY przypadek asymptoty skośnej ... dla której współczynnik kierunkowy (a) jest równy 0 emotka
26 paź 18:39
Studentka xxx: Oki, dzięki
26 paź 18:42
Krzysiek60: Język polski coraz bardziej sie degraduje (zubaża ) Oki zamiast dobrze dzięki zamiast dziękuje emotka
26 paź 18:46
Blee: zauważ, że dla a=0 'procedura' wyznaczenia b niczym się nie różni od wyznaczenia asymptoty poziomej
26 paź 18:46
Anonim: Krzysiek 60 To forum matematyczne a nie języka polskiego 😤 Także nie czepiaj się innych
26 paź 20:07
Krzysiek60: Ja natomiast uwazam ze nalezy byc patriota skoro sie tutaj jest No chyba ze ktos ma zamiar wyjechac z tego coraz bardziej tracacego suwerennosc i gospodarczo kraju Czy szanujace sie narody zasmiecaja sobie jezyki ?
26 paź 20:20