Wyznacz asymptoty f(x)= U{lnx}{x}
Studentka xxx: | | lnx | |
Wyznacz asymptoty f(x)= |
| |
| | x | |
Z asymptotą pionową prawostronną nie miałam problemu i wyszła x=0
Z ukośną, a raczej w tym przykładzie poziomą zaczęły się schody. Policzyłam:
| | lnx | | lnx | |
b=lim→+oo ( |
| − 0*x )= lim→+oo |
| =0 |
| | x | | x | |
Stąd wniosek że asymptotą ukośną jest prosta y=0
Ale gdy wpisałam w kalkulator graficzny tą funkcję, to asymptota pozioma nie zgadza się z moimi
obliczeniami
Tutaj link z wykresem:
https://www.desmos.com/calculator/jr2zs2nn2j
Bardzo proszę o pomoc z tą asymptotą poziomą!
26 paź 18:00
Jerzy:
Bo źle liczysz granice.
26 paź 18:05
Studentka xxx: Co jest źle?
26 paź 18:06
Jerzy:
Dlaczego a = 0 ?
26 paź 18:10
Studentka xxx: | | lnx | | lnxx2 | |
a=lim→+oo |
| = lim→+oo |
| =0 |
| | x2 | | | |
podzieliłam przez najwyższą potęgę mianownika i licznik dąży do 0, a mianownik do 1 , co
łącznie daje 0
Nie mieliśmy jeszcze tej metody z pochodnymi (reguła de l'Hospitala), więc nie umiem inaczej
tego policzyć jak przez podzielenie przez najwyższą potęgę mianownika
26 paź 18:23
Jerzy:
Jeżeli lim w + nieskończonośi wynosi 0, to prosta y = 0 (oś OX) jest asymptotą
poziomą funkcji i tutaj tak właśnie jest.
26 paź 18:34
Jerzy:
Tą granicę policzyłaś dobrze, to ja źle popatrzyłem.
26 paź 18:36
Blee:
Jerzy ... nie no dobrze ... a = 0 i b = 0 ... bo asymptota jest pionowa y = 0
26 paź 18:37
Studentka xxx: Ale z wykresem się ta asymptota nie zgadza
26 paź 18:37
Blee:
tfu ... pozioma
26 paź 18:38
Blee:
zgadza się ... asymptota pozioma to SZCZEGÓLNY przypadek asymptoty skośnej ... dla której
współczynnik kierunkowy (a) jest równy 0
26 paź 18:39
Studentka xxx: Oki, dzięki
26 paź 18:42
Krzysiek60: Język polski coraz bardziej sie degraduje (zubaża )
Oki zamiast dobrze
dzięki zamiast dziękuje
26 paź 18:46
Blee:
zauważ, że dla a=0
'procedura' wyznaczenia b niczym się nie różni od wyznaczenia asymptoty poziomej
26 paź 18:46
Anonim: Krzysiek 60 To forum matematyczne a nie języka polskiego 😤 Także nie czepiaj się innych
26 paź 20:07
Krzysiek60: Ja natomiast uwazam ze nalezy byc patriota skoro sie tutaj jest
No chyba ze ktos ma zamiar wyjechac z tego coraz bardziej tracacego suwerennosc i gospodarczo
kraju
Czy szanujace sie narody zasmiecaja sobie jezyki ?
26 paź 20:20