Funkcje, parametr
maciej: Funkcja okreslona jest wzorem f(x) = (|2m−1|−3)x+5. Wyznacz wszystkie wartości parametru m
należy do R, dla których funkcja f jest malejąca w R
Nie jestem pewny jak zacząć, co nam daje to że funkcja jest malejąca.
25 paź 20:07
Tadeusz:
a kiedy funkcja liniowa jest funkcją malejącą

?
25 paź 20:10
pheri: funkcja liniowa jest malejąca wtedy, gdy współczynnik, w jej wzorze ( y=ax+b ), przy x
jest ujemny, zatem:
a<0
|2m−1|<0
25 paź 20:19
pheri: Poprawka!*
|2m−1|−3<0
25 paź 20:22
Krzysiek60: Przy x stoi
|2m−1|−3 wiec ma byc
|2m−1|−3<0
|2m−1|<3 dalej Ty
25 paź 20:23
maciej: Wyszły mi 2 przedziały, m<2 i m>−1, jako iż ma to być część wspólna, to rozwiązaniem będzie
przedział od ( −1 do 2), zgadza się?
25 paź 20:29
Krzysiek60: tak .
25 paź 20:31
maciej: Dziekuje. Kolejny podpunkt mówi o tym że miejscem zerowym funkcji jest liczba −1. Ze wzorów
| | b | |
wiem że x0 = − |
| , czy to przy wykorzystaniu tego wzoru mogę policzyć parametr dla tego |
| | a | |
przykładu?
25 paź 20:36
maciej: | | 1 | | 1 | |
Dziedziną będzie m ≠ |
| i − |
| , zgadza się? |
| | 2 | | 2 | |
25 paź 21:47
maciej: | | 3 | | 1 | |
m = |
| lub − |
| , zgadza się? |
| | 2 | | 2 | |
25 paź 21:50