Liczby zespolone
Dominik: Obliczyć taką liczbę
Ja robię tak:
| (1+i) | | √2 | | √2+i√2 | | √2(1+i) | |
| * |
| = |
| = |
| / Teraz podnoszę licznik i |
| √2 | | √2 | | 2 | | 2 | |
| | 2(2i) | | 4i | |
mianownik do 2 = |
| = |
| =i No i z racji tego że jest do 26 to wynik to i26. |
| | 4 | | 4 | |
Odp w książce to i. Gdzie robię błąd?
26 paź 09:54
Blee:
| | 1+i | |
jak już to i13 .... zauważ, że i = ( |
| )2 |
| | √2 | |
26 paź 09:56
PW: Ale wcześniej podniosłeś do kwadratu, więc wynik to i{13|=i
26 paź 09:58
PW: Poprawka zapisu
... = i13=i
26 paź 09:59
Dominik: No ale taki sposób jest ok?
26 paź 10:11
Blee:
tak ... jest ok
26 paź 10:14
Dominik: A to nie jest tak, że liczę samo wyrażenie z nawiasu i wynik podnoszę do potęgi spoza nawiasu?
rozumiem, że (i
2)
13 to i
26
Teoretycznie. Gdybym w obliczeniach dwukrotnie podnosił do potęgi
2 to wynik w tym przypadku
byłby (i
1/2)
13
26 paź 10:26
Blee:
raczej:
(i1/2)26
26 paź 10:51
Blee:
Ty masz:
| | 1+i | | 1+i | |
( |
| )26 = ( ( |
| )2 )13 = ( i )13 = i13 |
| | √2 | | √2 | |
26 paź 10:54
Dominik: Jak to skoro (i
2)
13 = i
26 ⇔ ((i
4)
1/2)
13
26 paź 11:02
Dominik: Chodzi mi tylko o zasadę. Wychodzi na to, że jeżeli w nawiasie podnoszę do potęgi, to potęgę
poza nawiasem muszę podzielić przez potęgę z nawiasu?
26 paź 11:04
Blee:
tak ... tak by było
26 paź 11:07
Dominik: Dzięki
26 paź 11:08
26 paź 11:08
jc: −1 = (−1)3=[(−1)2]3/2 = 1 ?
26 paź 11:10
PW:
26 paź 11:26
Adam: Ostania linijka jest błędna jc
26 paź 11:39
an: Tłumaczenie dla przyszłego

i
2=−1
i
3=i
2*i=−i
i
4= i
2*i
2=1
n=4m+r
i
n=i
r
i
4*m=1
i
13= i
4*3 +1 = i
1 = i
26 paź 12:01
PW:
A ja się cieszę, bo jc podał piękny "dowód", że −1 = 1. Nic nie wymyślał, wystarczyło
zastosować sposób opowiadania o potęgach podany przez Dominika o 11.04
26 paź 12:07