f. wykładnicza
czacza: rozwiąż nierówność:
o,72+4+6+...+2x ≥0,712 i x∊naturalnych dodatnich
12 wrz 14:19
sushi_ gg6397228:
suma ciagu arytmetycznego 2+4+6+..+2n=....
podstawy masz mniejsze od "1" wiec bedzie zmiana znaku dla nierownosci wykladnikow
12 wrz 14:23
Godzio:
0,7
2 + 4 + 6 + ... + 2x ≥ 0,7
12
2 + 4 + 6 + ... + 2x ≤ 12
x
2 + x − 12 ≤ 0
(x + 4)(x − 3) ≤ 0
x = − 4 lub x = 3
x ∊ <−4,3> ⋀ x ∊ N
+ ⇒ Odp: x ∊ {1,2,3}
12 wrz 14:26
monet: czy mogę zapytać jak tam zniknęło te 0,7 i została sama suma ciągu i potęga?
24 paź 11:22
Jerzy:
Dla a < 1 mamy: am ≥ an ⇔ m ≤ n ( bo funkcja jest malejąca )
24 paź 11:28